Για το 5% των θανάτων παγκοσμίως ευθύνεται το… αλκοόλ

Το αλκοόλ ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως, δηλαδή για περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως, όπως αναφέρει η επικαιροποιημένη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με το πόρισμα περίπου 2,3 εκατομμύρια των θυμάτων του αλκοόλ προ διετίας ήταν άνδρες και σχεδόν το 29% αφορούσε σε τραυματισμούς που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ -περιλαμβανομένων των τροχαίων και των αυτοκτονιών.

Η έκθεση, που δίνεται στη δημοσιότητα κάθε τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζει ότι το βαρύτερο τίμημα πληρώνουν οι νεαρές ηλικίες, -αφού από το 13.5% των θανάτων ατόμων ηλικίας 20-29 ετών συνδέεται με το αλκοόλ- καθώς και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Εξίσου ανησυχητικό εύρημα είναι και το ότι σε πολλές χώρες η χρήση του αλκοόλ αρχίζει πολύ πριν την ηλικία των 15 ετών.

Αναποτελεσματικές πολιτικές

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μολονότι το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ έπεσε από το 5,9% το 2012 στο 5,3%.

«Δυστυχώς η εφαρμογή των αποτελεσματικότερων πολιτικών υστερεί έναντι του μεγέθους του προβλήματος», λέει ο δρ Βλαντίμιρ Πόζνιακ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να πετύχουν τους στόχους που έχουν καθοριστεί παγκοσμίως και να μειώσουν το βάρος που ασκεί στις κοινωνίες το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ», τονίζει.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η μείωση του ποσοστού των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ σε αρκετές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ευρώπης και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Ενώ στη Γηραιά Ήπειρο διαπιστώθηκε μείωση της ετήσιας κατ’ άτομο κατανάλωσης αλκοόλ από τα 10,9 λίτρα το 2012 σε 9,6 λίτρα πριν από δύο χρόνια.

Σε ποιες περιπτώσεις το αλκοόλ συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου

Όσο πίνουν λίγο αλκοόλ, έχουν μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, σε σχέση με όσους πίνουν πολύ, αλλά και σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τη μικρότερη πιθανότητα καρκίνου και πρόωρης θνησιμότητας εξαιτίας του καρκίνου έχουν όσοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα ποτό τη μέρα στη διάρκεια της ζωής.

Ο κίνδυνος για μερικά είδη καρκίνου αυξάνει με κάθε παραπάνω ποτήρι αλκοόλ την εβδομάδα.

Οι έως τώρα ιατρικές συστάσεις είναι ότι ένας άνδρας δεν πρέπει να πίνει πάνω από δύο ποτά τη μέρα και μια γυναίκα όχι πάνω από ένα. Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, ιδίως καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα ελαφριά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ (χαμηλότερα όμως σε σχέση με τις έως τώρα συστάσεις) συνδέονται όντως με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Από εκεί και πέρα όμως, κάθε παραπάνω ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Κούντσμαν του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ στη Β. Ιρλανδία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό , ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 100.000 ανθρώπους σε βάθος εννέα ετών περίπου, στη διάρκεια των οποίων συσχετίσθηκε η κατανάλωση με την εμφάνιση καρκίνων. Στη διάρκεια της μελέτης υπήρξαν 12.763 νέα περιστατικά καρκίνου και 9.559 θάνατοι.

Διαπιστώθηκε όσοι άνθρωποι έπιναν λίγο στη ζωή τους (ένα έως τρία ποτά την εβδομάδα), είχαν τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πρόωρου θανάτου εξαιτίας της νόσου.

Ποσότητες

Ο κίνδυνος τους ήταν μικρότερος σε σχέση με όσους δεν είχαν πιει ποτέ και με όσους έπιναν πολύ αραιά (λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα).

Επίσης, όσοι έπιναν λίγο (ένα έως τρία ποτά την εβδομάδα), είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με όσους έπιναν πολύ (δύο έως τρία ποτά τη μέρα) και ακόμη μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους έπιναν πάρα πολύ (πάνω από τρία ποτά τη μέρα).

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως είναι πάντως πρόωρο να βγει το συμπέρασμα ότι το λίγο αλκοόλ προστατεύει από τον καρκίνο, καθώς η σχέση είναι πολύπλοκη.

 

 

Σε ποιες περιπτώσεις το αλκοόλ συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ