Ελαιόλαδο: Τα οφέλη του για την καρδιακή λειτουργία – Έρευνα

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων περιορίζει σε ποσοστό 7% το ελαιόλαδο, αντί μαργαρίνης ή μαγιονέζας, σύμφωνα με νέα ιατρική μελέτη στις ΗΠΑ.

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων περιορίζει σε ποσοστό 7% το ελαιόλαδο, αντί μαργαρίνης ή μαγιονέζας, σύμφωνα με νέα ιατρική μελέτη στις ΗΠΑ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οσοι καταναλώνουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα από ελαιόλαδο, πάνω από επτά γραμμάρια ή μισή κουταλιά την ημέρα, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ταυτόχρονα, έχουν 21% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το ελαιόλαδο, όμως, δεν μοιάζει να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η έρευνα παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη, το βούτυρο ή τη μαγιονέζα με ελαιόλαδο. Μην προσθέσετε άλλα ζωικά ή φυτικά λίπη στην υπάρχουσα δίαιτα. Το σημαντικό εδώ είναι η αντικατάσταση», λέει ο Δρ. Φρανκ Χου, επικεφαλής της έδρας διαιτολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ανθυγιεινά λιπαρά vs ελαιόλαδο

«Το σημαντικότερο είναι να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά λιπαρά με ελαιόλαδο, περιορίζοντας έτσι τη χοληστερίνη», επισημαίνει ο Δρ. Χου.

Τα δεδομένα της έρευνας του Δρ. Χου είχαν επιβεβαιωθεί σε μελέτη του 2013 μεταξύ 7.000 ατόμων, που είχε δείξει ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή δίαιτα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για διάστημα πέντε ετών, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η έρευνα είχε δείξει επίσης ότι η κατανάλωση ελαιολάδου βοηθούσε στη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (αλλά όχι το απλό) παράγει το μικρότερο ποσοστό κορεσμένου λίπους μεταξύ ελαίων στο τηγάνισμα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα του 2018.

Το έλαιο καρύδας ήλθε σε δεύτερη θέση. Το έλαιο «κανόλα», που είναι το δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ, χαρακτηρίσθηκε ως το πιο βλαβερό στο τηγάνισμα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Χάρβαρντ το συστήνουν σε σαλάτες, αλλά και σάλτσες μακαρονιών. Όπως είναι το ιταλικό «πέστο».

Καθώς και για «σοτάρισμα» λαχανικών, τηγάνισμα σολομού και άλλων ψαριών. «Καλούμε τους πολίτες να υιοθετήσουν μικρές αλλαγές στη δίαιτά τους. Αντί να χρησιμοποιούν βούτυρο στο ψωμί τους, να το βουτούν στο λάδι. Αντί να αγοράζουν έτοιμη σάλτσα σαλάτας, να φτιάχνουν σπιτικό λαδόξιδο με ελαιόλαδο», τονίζει ο Δρ. Χου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ