Με επενδυτικά σχέδια 185 εκατ. ξεκινά στην Ελλάδα η φαρμακευτική κάνναβη

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Δύο εταιρείες με έδρα τη χώρα μας και πολυεθνική σύσταση μετόχων να λαμβάνουν τις πρώτες άδειες για την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ένα πλάνο 14 εταιρειών που θα λάβουν άδεια μέχρι 31 Δεκεμβρίου και συνολικές επενδύσεις που θα αποφέρουν 185 εκατ. ευρώ και 770 νέες θέσεις εργασίας, ξεκινά το μεγάλο κεφάλαιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί δύο εταιρείες, η ΜΠΙΟΜΕΚΑΝΝ ΑΕ, με έδρα τη Λάρισα (επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και 51 θέσεις εργασίας) και η BIOPROCANN ΑΕ, με έδρα την Κόρινθο (επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ και 66 νέες θέσεις εργασίας), όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι: υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, υπογραμμίζοντας πως «οι υπόλοιποι 12 φάκελοι που έχουν κατατεθεί αναμένεται να πάρουν την έγκριση μέχρι το τέλος του έτους και μία άδεια η οποία θα έχει ισχύ για 5 χρόνια».

Αυστηρή νομοθεσία

«Η ανακοίνωση σήμερα των πρώτων αδειών εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι φιλική σε επενδύσεις. Το σχέδιο υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι ένας νόμος αυστηρός και ευέλικτος για τους επενδυτές», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μια κλειστή καλλιέργεια, η οποία δεν είναι φιλική για τους αγρότες, αφού απαιτεί η μεταποίηση να γίνεται στον χώρο παραγωγής, κάτι που απαιτεί μεγάλα κεφάλαια. «Η βιομηχανική κάνναβη όμως που θα αλλάξει το πλαίσιό της, θα αφορά πολλούς παραγωγούς», συμπλήρωσε.

«Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα ενός πλαισίου, που έγινε με διυπουργικό συντονισμό και αφορά την ιατρική κάνναβη και είναι σημαντικό και για τους ασθενείς στη χώρα μας και αλλά και για τους ντόπιους και ξένους επενδυτές» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η παρουσία των πρώτων αδειών στη χώρα μας δείχνει ότι είναι έτοιμη για ξένες επενδύσεις. «Πολύ σύντομα θα αλλάξει και το πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη, ώστε να ενισχυθούν οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα», τόνισε, με τη σειρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ