Γεγονός η πρώτη άδεια για καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα

Γεγονός αποτελεί η πρώτη άδεια για καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ημαθία, από την εταιρεία International Cannabis Corp (ICC), σύμφωνα με δημοσίευμα στο boerse.de.

H ICC ελέγχει μια έκταση 16 στρεμμάτων στη βόρεια Ελλάδα, που προορίζεται για καλλιέργεια, εξαγωγή, διανομή και ανάπτυξη ιατρικής κάνναβης. Η Ελλάδα, στην οποία καταγράφονται πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας ανά έτος, αποτελεί ιδανική χώρα για την υπαίθρια καλλιέργεια κάνναβης.

Το δίκτυο διανομής περίπου 35.000 φαρμακείων της ICC σε 16 χώρες θα υποστηρίξει την αναπτυσσόμενη παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, θα λειτουργήσει ως το κέντρο παραγωγής και διανομής του ICC στη Νότια Ευρώπη.

Η ΕΕ αριθμεί πάνω από 500 εκατ. κατοίκους και η ICC έχει μια μοναδική ευκαιρία να εξυπηρετήσει αυτή την ισχυρή αγορά ανάπτυξης. Ο τομέας των υπηρεσιών και ο τουρισμός αντιπροσωπεύουν το μερίδα του λέοντος στην οικονομική παραγωγή της Ελλάδας, συνεισφέροντας περίπου το 85% του ΑΕΠ.

Νέες θέσεις εργασίας

Η πολυεπίπεδη βιομηχανική παραγωγή και δευτερογενή αξιοποίηση της ιατρικής, φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, όπως τόνισε πρόσφατα και η Ελένη Μπέλλου, εκπρόσωπος Τύπου της Cannabis Expo 2018, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9FM”

Για την Ελλάδα δε, η κάνναβη αποτελεί και στοιχείο της ιστορίας της χώρας. «Τα υφάσματα από κάνναβη είναι κάτι που υπάρχει στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Πανιά πλοίων ήταν κατασκευασμένα από κάνναβη, ενώ μέχρι το 1960 στην Ελλάδα λειτουργούσαν κανναβουργεία σε πάρα πολλά σημεία και ήταν μια αγορά μέσα στην οποία βρισκόμασταν και εμείς, καθώς πρόκειται για το πιο ανθεκτικό ύφασμα που μπορεί να φτιαχτεί» σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της έκθεσης.

«Αν πριν από κάποια χρόνια λέγαμε ότι η βιομηχανική και ιατρική κάνναβη στην Ελλάδα θα ήταν νόμιμες, θα μας περνούσαν για τρελούς» σημείωσε η η κ. Μπέλλου που τόνισε πως σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν.

«Αυτό συνέβη μετά από έναν μεγάλο αγώνα και πλέον μπορούμε και εμείς να θερίσουμε την οικονομία της κάνναβης» είπε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας της ειδικευμένης Expo. Τόνισε δε ότι τα προϊόντα που θα δει το κοινό για τρεις ημέρες «ξεκινάνε από φαγητά, ποτά και είδη ρουχισμού και φτάνουν μέχρι καλλιεργητικά προϊόντα, δομικά υλικά αλλά και βιομηχανικές εφαρμογές για την καλλιέργεια του φυτού στην Ελλάδα».

Ιατρική, κατασκευές, αυτοκινητοβιομηχανία

Μεγάλο ζήτημα συζήτησης εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, η ιατρική κάνναβη φαίνεται πως πλέον “προσγειώνεται” και στην ελληνική αγορά.

«Θα φιλοξενήσουμε εταιρίες που ήδη πρωτοπορούν στο εξωτερικό και έχουν μια μακρά παρουσία 20 και πλέον ετών, θα δούμε προϊόντα όπως αναλγητικές κρέμες, ροφήματα που έχουν ιατρικές εφαρμογές, μέχρι και καλλυντικά» εξήγησε η κα Μπέλλου, ενώ πρόσθεσε πως στον κατασκευαστικό τομέα η βιομηχανική κάνναβη έχει ήδη μια “καριέρα” στο εξωτερικό, σχετικά άγνωστη αλλά σημαντική.

«Έχει εξαιρετικές εφαρμογές στη μόνωση, ενώ μπορείς να κατασκευάσεις ακόμη και τοίχο από κάνναβη» θα μας πει η κα Μπέλλου, που δεν παραλείπει να τονίσει πως στο εξωτερικό «υπάρχουν κτίρια που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά από προϊόντα κάνναβης», αφού από κάνναβη μπορεί να γίνει παραγωγή ξυλείας “μέχρι και υλικού που προσομοιάζει με πλαστικό”. Ήδη εξάλλου σε μοντέλα αυτοκινήτων «κάποια τμήματα είναι κατασκευασμένα από κάνναβη, ειδικά σε ακριβά, ιδιαίτερα γνωστά αυτοκίνητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ