Υπόθεση Novartis: Από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος

Ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία ασκήθηκε σε βάρος συμβούλου πρώην υπουργών Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο νυν κατηγορούμενος ήταν μέχρι πρόσφατα προστατευόμενος μάρτυρας στην εν λόγω υπόθεση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Για πάνω από έναν χρόνο είχε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε από έννομη προστασία στο καθεστώς της ποινικής δίωξης» όπως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος του συλληφθέντα, Θεόδωρος Μαντάς, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο σύμβουλος των πρώην υπουργών συνελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όταν επιχείρησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη Μαδρίτη, καθώς επιδίωκε να φύγει μία και καλή από την Ελλάδα, μετακομίζοντας εν κρυπτώ -σύμφωνα με τις αρχές- μαζί με όλη του την οικογένεια.

Ενημέρωσε τις αρχές…

Ωστόσο, το αιτιολογικό ότι επιχείρησε να φύγει από τη χώρα είναι σαθρό αφού όπως διατείνονται κύκλοι προσκείμενοι στον μάρτυρα, ήταν γνωστό πως εδώ και μήνες εργαζόταν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα είχε ενημερώσει πως για επαγγελματικούς λόγους μετακομίζει στο εξωτερικό.

Φέρεται να είχε διατελέσει σύμβουλος τριών πρώην υπουργών Υγείας που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για τη ίδια υπόθεση, και είχε καταθέσει δυο φορές με ψευδώνυμο (θεωρητικά και ισχνά στοιχεία) για χρηματισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Πιθανόν έχει καταθέσει και άλλες φορές και μάλιστα όπως τονίζεται ήταν αδιαλείπτως στη διάθεση των αρχών ενώ πάντα ανταποκρινόταν στις προκλήσεις της Εισαγγελίας. Είχε καταθέσει επίσης, προφανώς για λόγους αυτοπροστασίας και με το όνομα του στις αρχές.

Πρόκειται μάλιστα για πανεπιστημιακό, τον οποίο εξ αρχής το FBI είχε εμφανίσει ως πρόσωπο με υψηλή εμπλοκή στην υπόθεση. Παράλληλα ήταν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία η τρόικα είχε εκτενείς συζητήσεις για την αγορά φαρμάκου την Ελλάδα. Κάποια στιγμή εκλήθη από το FBI και συνομίλησε με τους αξιωματούχους του τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Μετακόμιση…

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν γνωστό στις αρχές ότι δούλευε πλέον στο εξωτερικό για προφανείς λόγους αφού εδώ και καιρό σε όλα τα δικηγορικά και δημοσιογραφικά γραφεία ήταν κοινός τόπος πως ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες ήταν αυτός. Όλα αυτά, όπως λέει το περιβάλλον του, ήταν γνωστά στις αρχές όπως βέβαια και η “μετακόμιση” στο εξωτερικό. Άλλωστε δεν εκκρεμούσε σε βάρος του τίποτα αφού ήταν μάρτυρας και είχε δικαίωμα να βρίσκεται όπου θέλει, αρκεί να ήταν συνεπής στην παρουσία του ενώπιον των αρχών όταν του ζητείτο.

Ο συλληφθείς ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, ωστόσο από την έρευνα που διεξάγεται προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή του στην υπόθεση. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ