Ξεκινά η απεργία στα διαγνωστικά -Η τροπολογία απ’ το υπουργείο

Με τροπολογία που αποτυπώνει την προσπάθεια στήριξης του κλάδου των Κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, απαντά το υπουργείο Υγείας στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από τη Δευτέρα 18 ως την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Με τροπολογία που αποτυπώνει την προσπάθεια στήριξης του κλάδου των Κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, απαντά το υπουργείο Υγείας στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από τη Δευτέρα 18 ως την Τετάρτη 20 Ιουλίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα ψηφιστεί στη Βουλή η ενίσχυση του κλάδου με επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό τους ενώ η συνολική αύξηση θα φθάσει τα 55 εκατομμύρια με την ανακατανομή. Επιπλέον, το υπουργείο δεσμεύεται έναντι των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ, στους οποίους περιλαμβάνονται τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, για την είσπραξη του claw back και για το ετος 2021 σε 120 δόσεις αντί για 12, όπως ισχύει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη «με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022 ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023».

Από την πλευρά του, το Συντονιστικό Όργανο εμμένει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως έχουν προοαναγγελθεί. Αυτό σημαίνει πως το επόμενο τριήμερο Δευτέρα έως Τετάρτη στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια δεν θα γίνονται δεκτά τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων του Οργανισμού για εξετάσεις.

Ποιοτικά κριτήρια

Παράλληλα, το Συντονιστικό Όργανο διαμαρτύρεται για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα «ποιοτικά κριτήρια» στις εξετάσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, για την οποία θεωρεί πως «παραβιάζει κάθε κανόνα της ιατρικής επιστήμης και βιοτεχνολογίας».

«Σε όλες τις επαφές που έχει κάνει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. με όλους τους αρμόδιους φορείς έχει λάβει διαβεβαίωση ότι τα ποιοτικά κριτήρια θα ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς και τους αρμόδιους εκπρόσωπούς τους, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, πλην όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο, ενώ είχαμε στείλει τις απόψεις μας και περιμέναμε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Αιφνίδιος θάνατος του διαγνωστικού κλάδου με υπογραφή Υπουργείου Υγείας

Όπως τονίζει σε νεότερη ανακοίνωση του το Συντονιστικό Όργανο:

Μετά τις αλλεπάλληλες επαφές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιούνιο με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, δεν έχουμε ακόμα λάβει καμία απάντηση στα αιτήματα, τα οποία θέσαμε για ακόμα μία φορά στην από 1η/7/2022 επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας.

Μετά δε και τις εξαγγελίες για κινητοποιήσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών έναντι όλων αυτών των άδικων περικοπών που υφίσταντο εδώ και 10 χρόνια, ακολούθησε η κοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων NT-proBNP και HCV Ag έναντι 35 ευρώ η καθεμία, χωρίς να συνοδεύονται από επιπρόσθετη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το Υπουργείο Υγείας προφανώς πρέπει να είναι περήφανο που φορτώνει για άλλη μία φορά το κόστος των εξετάσεων στα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακά ιατρεία μέσω του clawback.

Ακολούθησε μέσα στην ίδια εβδομάδα και το τελικό χτύπημα από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, με την κοινοποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα “ποιοτικά κριτήρια” στις εξετάσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας παραβιάζοντας κάθε κανόνα της ιατρικής επιστήμης και βιοτεχνολογίας.

Σε όλες τις επαφές που έχει κάνει με το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. με όλους τους αρμόδιους φορείς έχει λάβει διαβεβαίωση ότι τα ποιοτικά κριτήρια θα ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς και τους αρμόδιους εκπρόσωπούς τους, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, πλην όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο, ενώ είχαμε στείλει τις απόψεις μας και περιμέναμε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές ενέργειες σε μία εξ αρχαιοτάτων χρόνων δημοκρατική χώρα, φαίνεται να μη συνάδουν με το πολίτευμα της Ελλάδας!

Τα ¨ποιοτικά κριτήρια¨ διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά ότι λέγονται ποιοτικά κάτ’ ευφημισμόν και στην πραγματικότητα είναι ασφαλιστικές τιμές, οι οποίες με τις υπογραφές των αρμόδιων Υπουργών θα επιβληθούν.

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Υγείας, ως νομικός, είχε καταγγείλει το μέτρο των ασφαλιστικών τιμών και είχε συνδράμει νομικά, για την κατάργηση του clawback και την ένταξη νέων εξετάσεων στην αποζημίωση χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Οι περικοπές, περικοπές παραμένουν!

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλα αυτά είναι εκδικητικές ενέργειες ενάντια στην διεκδίκηση των αιτημάτων μας μέσω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί για τις 18-20 Ιουλίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ