UN Global Compact Network Greece: Στο επίκεντρο το περιβάλλον

Στον απόηχο της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, υλοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία η ετήσια εκδήλωση μελών του UN Global Compact Network Greece*, που στόχευε στην πληροφόρηση αναφορικά με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη με ιδιαίτερη εστίαση στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και την ανταλλαγή καλών πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών.

Στον απόηχο της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, υλοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία η ετήσια εκδήλωση μελών του UN Global Compact Network Greece*, που στόχευε στην πληροφόρηση αναφορικά με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη με ιδιαίτερη εστίαση στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και την ανταλλαγή καλών πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

H κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος του UN Global Compact Network Greece και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων τονίζοντας την ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσης, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, ανέφερε πως “Οι διακηρυγμένες αρχές και Αξίες του UN Global Compact, δείχνουν το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και για την αναγκαιότητα να αλλάξει η φιλοσοφία μας και η κακοποιητική μας συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον. Εάν δεν αλλάξουμε κουλτούρα και δεν αντιληφθούμε ότι αποτελούμε μέρος του οικοσυστήματος, τότε το κόστος των συνεπειών θα είναι δυσεπίλυτο και μη αναστρέψιμο για τις επόμενες γενιές”.

Ευρωπαϊκή Οδηγία

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα νέα European Sustainability Reporting Standards (ESRS) και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Εκθέσεις Εταιρικής Βιωσιμότητας (EU CSRD) μέσω των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν από την κ. Κατερίνα Κατσούλη, Μέλος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece και ESG & Sustainability Director της Grant Thornton Greece και την κ. Ναυσικά Ζευγώλη, Partner, Climate Change & Sustainability Services της ΕΥ Greece. Το UN Global Compact Network Greece προσηλωμένο στην προετοιμασία των επιχειρήσεων σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον αυξανόμενων προσδοκιών και ρυθμίσεων, εκτός από τις τακτικές ενημερώσεις των μελών του, έχει αναπτύξει μια ενημερωτική έκδοση για τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που συνδέονται με την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα κυκλοφορήσει άμεσα.

Βασική συνιστώσα του ευρύτερου έργου του UN Global Compact Network Greece είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνώσεων μεταξύ peers. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αντώνης Μουντούρης, Διευθυντής Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της HELLENiQ ENERGY Holdings, ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Διευθυντής Επιδόσεων ESG του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και η κ. Ρηνέτα Μήτση, Corporate Affairs & Communication Director του Ομίλου GOODY’S – EVEREST μοιράστηκαν με τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες της εκδήλωσης φιλόδοξους στόχους και πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει στον τομέα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Η ανάληψη δράσης εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη και δίκαιη μετάβαση, όπως αντικατοπτρίζεται στις επιδιώξεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και των Ηνωμένων Εθνών. Το UN Global Compact Network Greece υποστηρίζει αυτούς τους στόχους μέσω -μεταξύ άλλων δράσεων- της παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως το Climate Ambition που εμβαθύνει στη μεθοδολογία των επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων (SBTi) για τη μείωση των εκπομπών, και της πρόσβασης σε εργαλεία και πληροφοριακό υλικό.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον φιλόξενο και πράσινο χώρο της Οργάνωσης Γη, περιλαμβάνοντας ειδικές ξεναγήσεις και δράσεις για τα μέλη που συμμετείχαν.

*Σημειώνεται ότι πρόσφατα το UN Global Compact Network Hellas ανανέωσε τον τίτλο και το λογότυπο του σε UN Global Compact Network Greece

Σχετικά με το UN Global Compact Network Greece

Το UN Global Compact Network Greece είναι τοπικό δίκτυο της μεγαλύτερης πρωτοβουλίας βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων στον κόσμο, του Global Compact των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.).

Από το 2021 λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας και το Διοικητικό του Συμβούλιο απαρτίζεται από τα εξής μέλη: Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος (UNI-PHARMA & InterMed), Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, Αντιπρόεδρος (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ), Κόντη Κιάρα, Γενική Γραμματέας (EY GREECE), Καλογεράκος Άγγελος, Ταμίας (ΤΙΤΑΝ), Kατσούλη Κατερίνα, Μέλος (GRANT THORNTON), Πολυχρονόπουλος Αθανάσιος, Μέλος (POLYECO), Αλεξίου Μαρία, Μέλος (CSR HELLAS), Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Μέλος (ΣΕΒ),Μαχαίρας Κωνσταντίνος, Μέλος (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ). Σκοπός του είναι να ενσωματώσει την ειδική πρωτοβουλία “UN Global Compact” του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. καλώντας τις επιχειρήσεις να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητες και τις στρατηγικές τους με τις Δέκα Αρχές, που αφορούν τους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της διαφθοράς, και να συμβάλλουν στην επίτευξη των SDGs.

Με περισσότερα από 75 μέλη, επιχειρήσεις και φορείς να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, το UN Global Compact Network Greece συνδέει τις τοπικές προτεραιότητες και ευκαιρίες με τις ευρύτερες τάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και προσαρμόζει μια παγκόσμια στρατηγική σε τοπική δράση υποστηρίζοντας τα μέλη του στο ταξίδι τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη με την εμπειρία και την αξιοπιστία των Η.Ε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ