Sanofi – Translate Bio: Ανάπτυξη νέου εμβολίου mRNA για την COVID-19

Η Sanofi Pasteur, η παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα εμβολίων της Sanofi και η Translate Bio, μια εταιρεία θεραπειών κλινικού σταδίου με βάση το αγγελιοφόρο RNA (mRNA), θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν ένα νέο εμβόλιο mRNA εναντίον της νόσου COVID-19.

Η Sanofi Pasteur και η Translate Bio, μια εταιρεία θεραπειών κλινικού σταδίου με βάση το αγγελιοφόρο RNA (mRNA), θα αναπτύξουν ένα νέο εμβόλιο mRNA εναντίον της νόσου COVID-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η συγκεκριμένη συνεργασία αξιοποιεί μια υπάρχουσα συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες που ισχύει από το 2018 και αφορά στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA για λοιμώδη νοσήματα.

Η Translate Bio έχει ξεκινήσει την παραγωγή πολλαπλών δομών mRNA και θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα mRNA που διαθέτει για την ανακάλυψη, τον σχεδιασμό και την παραγωγή μιας σειράς υποψήφιων εμβολίων εναντίον του ιού SARS-CoV-2. Η Sanofi θα παράσχει την εκτενή τεχνογνωσία της στο πεδίο των εμβολίων, καθώς και την υποστήριξη από τα εξωτερικά ερευνητικά της δίκτυα για την προώθηση υποψήφιων εμβολίων με στόχο την πιθανή περαιτέρω ανάπτυξη. Μέσω της πλατφόρμας θεραπειών mRNA κλινικού σταδίου που διαθέτει, η Translate Bio έχει τη δυνατότητα παραγωγής μίας παρτίδας των 100 γραμ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση με τη δημιουργία ενός ειδικού παραγωγικού χώρου, σε συνεργασία με έναν παρασκευαστή επί συμβάσει, όπου θα φιλοξενείται η παραγωγή τουλάχιστον δύο παρτίδων των 250 γραμ. σε μηνιαία βάση. Ανάλογα με την τελική δόση για ανθρώπινη χρήση, η πλατφόρμα mRNA της Translate Bio διαθέτει εξαιρετικές προοπτικές να ανταποκριθεί στη μελλοντική ζήτηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μιας πανδημίας.

Δεύτερη συνεργασία

Για τη Sanofi, πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία. Στοχευμένη στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναπτύξει ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Τον Φεβρουάριο 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Αμερικανική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA) για την προώθηση ενός νέου υποψήφιου εμβολίου εναντίον της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με την BARDA, η Sanofi θα ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός ανασυνδυασμένου, βασισμένου σε πρωτεϊνες, υποψήφιου εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19 .

“Έχουμε δεσμευτεί να αξιοποιήσουμε διαφορετικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της κρίσης της δημόσιας υγείας λόγω του νέου κορωνοϊού COVID-19, δοκιμάζοντας θεραπείες και δύο εμβόλια με τη χρήση διαφορετικών πλατφορμών. Πιστεύουμε ότι όσες περισσότερες προσεγγίσεις διερευνούμε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πετύχουμε αυτόν τον στόχο,” δήλωσε ο David Loew, Global Head of Vaccines της Sanofi. “Η ύπαρξη επαρκούς μέγιστης παραγωγικής ικανότητας θα αποτελέσει το κλειδί για την κάλυψη της πιθανά αυξημένης ζήτησης για εμβόλια και βάσει της εμπειρίας από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας, θεωρούμε ότι η πλατφόρμα mRNA της Translate Bio θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καλύψουμε αυτή την ανάγκη.”

Ενθαρρυντικά δεδομένα

“Οι ομάδες της Translate Bio και της Sanofi Pasteur έχουν παραγάγει ενθαρρυντικά προκλινικά δεδομένα. Δεδομένα σχετικά με πολλά λοιμώδη νοσήματα στόχους στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας στο πεδίο των εμβολίων mRNA. Αυτό το έργο θα αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο για τις κοινές ερευνητικές μας προσπάθειες στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19. Στόχο έχει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής για τη δημόσια υγεία,” δήλωσε ο κ. Ronald Renaud, Chief Executive Officer της Translate Bio.

“Οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 θα αξιοποιήσουν την καινοτόμο πλατφόρμα mRNA της Translate Bio, καθώς και την τεχνογνωσία εμβολίων της Sanofi και τη συνεχιζόμενη έρευνα στη νόσο COVID-19 με στόχο την ταχεία ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου mRNA στην κλινική πρακτική.”

Σχετικά με τα εμβόλια mRNA

Η δράση των εμβολίων βασίζεται στη μίμηση παθογόνων παραγόντων με σκοπό τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Δημιουργούν έτσι έναν αμυντικό μηχανισμό που παραμένει ενεργός στον οργανισμό για την καταπολέμηση μελλοντικών λοιμώξεων. Τα εμβόλια mRNA προσφέρουν μια καινοτόμο προσέγγιση παρέχοντας μια αλληλουχία νουκλεοτιδίων. Η διαδικασία κωδικοποιεί το αντιγόνο. Ή τα αντιγόνα που έχουν επιλεχθεί με κριτήριο τις αυξημένες δυνατότητές τους να προκαλέσουν μια προστατευτική ανοσολογική απόκριση.

Επιπλέον, τα εμβόλια mRNA αντιπροσωπεύουν μια δυνητικά καινοτόμο εναλλακτική στα συμβατικά εμβόλια για αρκετούς λόγους. Όπως π.χ. η υψηλή ισχύς τους, η ικανότητα να ενεργοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών χωρίς να απαιτείται είσοδος στον πυρήνα. Η δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και χαμηλού κόστους παραγωγής. Καθώς και ασφαλή χορήγηση χρησιμοποιώντας μη-ιικά συστήματα μεταφοράς. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δυνητικά επιτρέπει την ανάπτυξη εμβολίων για θεραπευτικά πεδία όπου ο εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή σήμερα. Επιπλέον, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί έκφραση ενός επιθυμητού αντιγόνου. Ή πολλών αντιγόνων από το mRNA χωρίς να απαιτείται προσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας. Προσφέροντας μέγιστη ευελιξία και αποτελεσματικότητα κατά τη διαδικασία ανάπτυξης.

Σχετικά με τη συνεργασία της Sanofi Pasteur με την Translate Bio

Το 2018, η Translate Bio υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας και παραχώρησης αποκλειστικής άδειας εκμεταλλεύσεως με τη Sanofi Pasteur Inc. Πρόκειται για την παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα εμβολίων της Sanofi. Στόχος η ανάπτυξη εμβολίων mRNA που αφορούν έως και πέντε παθογόνους παράγοντες σχετιζόμενους με λοιμώδη νοσήματα.

Η εν λόγω συνεργασία συνδυάζει την ηγετική θέση της Sanofi Pasteur στο πεδίο των εμβολίων. Όπως και την τεχνογνωσία της Translate Bio στην έρευνα και ανάπτυξη mRNA. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι εταιρείες διεξάγουν από κοινού προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. Στόχος είναι η προώθηση εμβολίων mRNA και την ανάπτυξη πλατφόρμας εμβολίων mRNA κατά τη διάρκεια μιας τριετούς ερευνητικής περιόδου.

Η Translate Bio και η Sanofi Pasteur έχουν σημειώσει πρόοδο στα προγράμματα προκλινικής ανάπτυξης εμβολίων, στα οποία περιλαμβάνονται ο έλεγχος, η βελτιστοποίηση και η παραγωγή συνθέσεων mRNA και λιπιδικών νανοσωματιδίων [LNP] για πολλούς στόχους.
Σχετικά με την Translate Bio

Η Translate Bio αποτελεί μια εταιρεία ανάπτυξης θεραπειών κλινικού σταδίου με βάση το mRNA. Αναπτύσσει μια νέα κατηγορία δυνητικά επαναστατικών φαρμάκων για τη θεραπεία νόσων που οφείλονται σε πρωτεϊνική ή γονιδιακή δυσλειτουργία. Η Translate Bio εστιάζει κυρίως στην εφαρμογή της τεχνολογίας της για τη θεραπεία πνευμονικών νόσων που προκαλούνται από ανεπαρκή παραγωγή πρωτεϊνών. Ή για περιπτώσεις όπου η μείωση της ποσότητας πρωτεΐνης είναι δυνατό να τροποποιήσει τη νόσο.

Το κύριο πρόγραμμα της Translate Bio αφορά στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για την κυστική ίνωση, η οποία βρίσκεται σε κλινική δοκιμή Φάσης 1/2. Επιπλέον, η εταιρεία θεωρεί ότι η τεχνολογία της είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα νόσων. Συμπεριλαμβανομένων νόσων που επηρεάζουν το ήπαρ.

Παράλληλα, η πλατφόρμα είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες. Όπως τα θεραπευτικά αντισώματα ή τα εμβόλια σε πεδία όπως τα λοιμώδη νοσήματα και η ογκολογία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ