ΕπιχειρηματικάΣάλος μετά την απόφαση της Sanofi δώσει πρώτα στις ΗΠΑ το εμβόλιο

Σάλος μετά την απόφαση της Sanofi δώσει πρώτα στις ΗΠΑ το εμβόλιο

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi να παράσχει κατά προτεραιότητα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να ζητά συνάντηση με τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής επιχείρησης.

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi να παράσχει κατά προτεραιότητα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πρωτίστως στις ΗΠΑ, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να ζητά συνάντηση με τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής επιχείρησης.  

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πρέπει να είναι «δίκαιη και καθολική» όπως τόνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι θα το διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επωφεληθούν πρώτες κατά μερικές ημέρες, ή εβδομάδες από το εμβόλιο αυτό, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της Sanofi κ. Πολ Χάντσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Αυτές πυροδότησαν το κλίμα στη Γαλλία. Παρόλα αυτά, ο φαρμακευτικός όμιλος έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της. Όπως υποστήριξε η Sanofi, δεν πρόκειται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19 εάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φανεί με τη σειρά της «αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.

Χρηματοδοτική στήριξη 

«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτήν την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική, βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο πρόεδρος της Sanofi France, Ολιβιέ Μποζιγιό.

Στις 4 Μαΐου οι Βρυξέλλες είχαν οργανώσει ένα παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, που επέτρεψε να συγκεντρωθούν 7,4 δισεκ. ευρώ σε δωρεές.

Το εμβόλιο αυτό πρέπει να είναι «ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», επέμεινε τότε ο πρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μακρόν η χώρα του οποίου είχε συμβάλει στην επιχείρηση αυτή με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν συμμετάσχει σε αυτόν τον μαραθώνιο.

Συμμετοχή στην παγκόσμια προσπάθεια

«Κρατάμε την πόρτα ανοιχτή στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια», δήλωσε σήμερα ο κ. Ερίκ Μαμέρ επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική», δήλωσε ο κ. Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, στο μέτρο που αυτός ο ιός είναι παγκόσμιος. Να εργαζόμαστε (για το θέμα αυτό) παγκόσμια», επέμεινε. Ολα αυτά την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαμηνύει ότι το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι το εμβόλιο θα ανακαλυφθεί αρχές 2021.

Η Sanofi ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Βασικό της επιχειρήματα ήταν ότι οι αμερικανικές αρχές, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του. Η συμφωνία συνεργασίας ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ