Πρόσκληση για βελτιωμένο τίμημα κρίνει το μέλλον πώλησης του «Ντυνάν»

Θέμα ημερών η πρόσκληση για κατάθεση προσφοράς βελτιωμένου τιμήματος στους δύο υποψήφιους «μνηστήρες» που έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν, από τον σύμβουλο πώλησης PWC. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη του διαγωνισμού, εάν δηλαδή κηρυχθεί άγονος, να έχουν ληφθεί έως την επόμενη εβδομάδα.

Σε ναυάγιο οδεύει η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκτός από το Ιδρυμα Ωνάση, που έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, η δεύτερη προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από βουλγαρικό fund που έχει ωστόσο διασυνδέσεις με αμερικανικά επενδυτικά συμφέροντα.

Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του πωλητή δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις, πηγές της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνουν ότι η προσφορά από το συγκεκριμένο επενδυτικό fund θεωρείται μη αξιόπιστη.

Σοβαρές επιφυλάξεις για την προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις και για την προσφορά που κατέθεσε το Ίδρυμα Ωνάση, κυρίως ως προς το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος με βάση μια σειρά αιρεσιμοτήτων που θέτει ο υποψήφιος αγοραστής.

Μεταξύ αυτών, το ύψος των χρεών που ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ, οι ανάγκες για τον εκσυγχρονισμό του «Ερρίκος Ντυνάν», μέσα από ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, η διατήρηση του συνόλου του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν έχει καταφέρει ακόμη να περάσει στην κερδοφορία.

Ερρίκος Ντυνάν

Να σημειωθεί ότι το 2017 κατεγράφη αρνητικό EBITDA (ζημίες προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) 6,9 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά από φόρους, αν και περιορίστηκαν, διαμορφώθηκαν στα 13,5 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 19,5 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή, η διαδικασία για τη βελτίωση του τιμήματος, που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, κάθε άλλο παρά τυπική εκτιμάται ότι θα είναι.

Την πεποίθηση αυτή ενισχύει η άποψη που διατυπώνεται πως η τράπεζα δεν πρόκειται να συνομολογήσει σε μια προσφορά που θα είναι πολύ κατώτερη από την αξία που η τράπεζα έχει εγγράψει το «Ερρίκος Ντυνάν» στα βιβλία της και η οποία ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ.

Απόσταση από το επιδιωκόμενο τίμημα

Το γεγονός ότι με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση, που κινείται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ, απέχει πολύ από το επιδιωκόμενο τίμημα, η μεταβίβαση του «Ντυνάν» σε ανάλογο τίμημα θα υποχρέωνε την τράπεζα να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη επένδυση με σημαντική ζημία.

Οι προβληματισμοί αυτοί που διατυπώνονται ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών, δημιουργούν κλίμα αποτυχίας του διαγωνισμού, υπό την αίρεση πάντα ότι στο στάδιο των βελτιωτικών προσφορών δεν θα υπάρξει ανατροπή.

Η εντύπωση ότι ο διαγωνισμός οδηγείται στο να κηρυχθεί άγονος, άλλωστε, είναι διάχυτος στην αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές και από την πλευρά της Τράπεζας αφήνουν να εννοηθεί ότι η πώληση του «Ντυνάν» μπορεί να μετατεθεί για αργότερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ