«Πράσινο φως» στην πώληση του IQOS της PMI δίνει τελικά ο FDA

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Πράσινο φως» στην εμπορία του IQOS της Philip Morris International (PMI) δίνει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μετά από πολύμηνη αξιολόγηση και ενδελεχή εξέταση των εργαστηριακών στοιχείων για τα νέα καπνικά προϊόντα που προορίζονται να υποκαταστήσουν το τσιγάρο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο FDA ενέκρινε τη διάθεση στην αμερικανική αγορά του IQOS της Philip Morris, το οποίο θερμαίνει τον καπνό. Ταυτόχρονα, έδωσε έγκριση στην πώληση του παρεμφερούς προϊόντος Marlboro Heatsticks.

Βάσει της αξιολόγησης των επιστημονικών δεδομένων που θέτει ο PMTA, ο FDA διαπίστωσε ότι η έγκριση των προϊόντων αυτών στην αγορά των ΗΠΑ επιτυγχάνει τους κύριους στόχους προστασίας της δημόσιας υγείας. Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του, το IQOS εμπεριέχει χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ωστόσο, όπως τονίζει, η έγκριση των προϊόντων δεν σημαίνει πως δεν προκαλούν εθισμό. Ή ότι δεν είναι βλαβερά για την υγεία.

Αξιολόγηση FDA

«Πριν τη διάθεση τους, τα νέα προϊόντα καπνού υποβάλλονται σε αυστηρή αξιολόγηση από τον FDA για την κυκλοφορία τους στις ΗΠΑ. Είναι ένα σημαντικό μέρος της αποστολής μας είναι η προστασία του κοινού. Ιδιαίτερα της νεολαίας. Όπως και η μείωση των παθήσεων που σχετίζονται με τον καπνό. Η έγκριση νέων προϊόντων καπνού δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλή. Η διαδικασία αξιολόγησης διασφαλίζει ότι η εμπορία των προϊόντων είναι κατάλληλη για την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και τα οφέλη για τον πληθυσμό, στο σύνολο του» όπως τονίζει ο Mitch Zeller, JD, διευθυντής στα Προϊόντα Καπνού του FDA.

Στην ανασκόπηση για το IQOS ο FDA έλαβε υπόψη την πιθανότητα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα καπνού οι υπάρχοντες χρήστες. Όπως επίσης και την πιθανότητα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού όσοι δεν καπνίζουν σήμερα.

Μέσω της επιστημονικής αξιολόγησης, ο FDA διαπίστωσε ότι το αερόλυμα που παράγεται από το σύστημα θέρμανσης καπνού IQOS περιέχει λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες από τον καπνό των τσιγάρων. Ενώ, πολλές από τις τοξίνες που εντοπίζονται στο IQOS είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στον καπνό των παραδοσιακών τσιγάρων.

Για παράδειγμα, η έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα από το αερόλυμα του IQOS είναι συγκρίσιμη με την περιβαλλοντική έκθεση. Τα επίπεδα ακρολεΐνης είναι 89% έως 95% χαμηλότερα. Ενώ, τα επίπεδα φορμαλδεΰδης είναι 66% έως 91% χαμηλότερα, σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Τι λέει η PMI…

Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS θερμαίνει – αλλά δεν καίει – τον καπνό. Είναι το πρώτο ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού που λαμβάνει άδεια πώλησης στις Η.Π.Α., σε συνέχεια του νόμου του 2009, που εξουσιοδοτεί τον FDA να ρυθμίζει τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας των καινοτόμων προϊόντων.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του FDA ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PMI, τονίζει πως:

«Η απόφαση του FDA να εγκρίνει την κυκλοφορία του IQOS στις Η.Π.Α. είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τους περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς, άνδρες και γυναίκες, που καπνίζουν. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι δεν θα το διακόψουν και για αυτούς το IQOS προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Μόνο μέσα σε δυο χρόνια, 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εγκατέλειψαν εντελώς το τσιγάρο και το αντικατέστησαν με το IQOS. Η σημερινή απόφαση του FDA δίνει αυτή την ευκαιρία και στους Αμερικανούς ενήλικους καπνιστές. Όλοι μας στην PMI είμαστε αποφασισμένοι να αντικαταστήσουμε τα συμβατικά τσιγάρα με εναλλακτικά προϊόντα χωρίς τον καπνό του τσιγάρου, που συνδυάζουν προηγμένη τεχνολογία και αυστηρή επιστημονική τεκμηρίωση. Η ανακοίνωση του FDA είναι ένα ιστορικό ορόσημο».

Πρόσθεσε, «Η απόφαση καθορίζει σαφείς οδηγίες για την κυκλοφορία του προϊόντος. Συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων μάρκετινγκ, που μεγιστοποιούν την ευκαιρία για τους ενήλικες να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τσιγάρα. Ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την μη ενδεδειγμένη χρήση του. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτόν τον στόχο. Ο FDA έχει θέσει υψηλές προδιαγραφές. Θα δουλέψουμε μαζί του για να εφαρμόσουμε την απόφαση ώστε το IQOS να φτάσει στο κατάλληλο κοινό – τους ενήλικους καπνιστές».

Η PMI θα διαθέσει το IQOS στην αγορά των Η.Π.Α. μέσω αποκλειστικής άδειας με την Altria Group, Inc. Η θυγατρική Philip Morris USA έχει την τεχνογνωσία της αγοράς και τις υποδομές για να διασφαλίσει την επιτυχημένη κυκλοφορία του. Η PM USA είναι έτοιμη να ξεκινήσει το πλάνο λανσαρίσματος του IQOS.

Επιστημονική τεκμηρίωση

Η PMI υπέβαλε εμπεριστατωμένη επιστημονική τεκμηρίωση για την υποστήριξη της αίτησης άδειας κυκλοφορίας (Premarket Tobacco Product Application – PMTA). Αλλά και της παράλληλης αίτησης για την έγκριση του IQOS ως «Προϊόν Καπνού Τροποποιημένου Κινδύνου» (Modified Risk Tobacco Product Application – MRTPA), που ο FDA συνεχίζει να εξετάζει.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ανέφερε «Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ενήλικους καπνιστές των ΗΠΑ οι οποίοι θα έχουν, πλέον, πρόσβαση σε καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο. Όπως και τα 7,3 εκατομμύρια καπνιστές στον κόσμο. Στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται αποκλειστικά στο IQOS. Με σημαντικό μερίδιο αγοράς πανελλαδικά, καθιστώντας τη χώρα μας την 3η αγορά του IQOS παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία και τη Λιθουανία, όπως ανακοίνωσε η ΡΜΙ στην χθεσινή ετήσια συνέλευση των μετόχων της. Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ