Pharmathen: Επένδυση 50 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα ενεσίμων στη Ροδόπη

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τις πύλες της άνοιξε και επίσημα η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενεσίμων βραδείας αποδέσμευσης, της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen στις Σάπες στη Ροδόπη, συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.

Τις πύλες της άνοιξε και επίσημα η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενεσίμων βραδείας αποδέσμευσης, της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen στις Σάπες στη Ροδόπη, συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Δεν πρόκειται για ακόμη ένα εργοστάσιο ενεσίμων, αλλά για μια νέα τεχνολογία παραγωγής φαρμάκων την οποία ελάχιστοι διεθνώς κατέχουν» όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Pharmathen Βασίλης Κάτσος, στην εκδήλωση των εγκαινίων της μονάδας στις Σάπες, Ροδόπη. «Η εταιρεία καταγράφει σήμερα πάνω από 200 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και απασχολεί 1.100 άτομα προσωπικό. Πλέον αποτελεί μια διεθνοποιημένη εταιρεία που συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα», όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κάτσο, για την Pharmathen οι επενδύσεις αποτελούν δέσμευση που ξεκινά από το 1998. Όταν η εταιρεία αποφάσισε να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της πραγματοποιώντας άνοιγμα στις αγορές της ΕΕ.

Κομβικό σημείο για την Pharmathen υπήρξε το 2015 ο κοινός σχεδιασμός και συμπόρευση με την BC Partners. Στόχος ήταν η εξέλιξη της φαρμακευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας. «Θέλουμε να αλλάξουμε το brain drain σε brain gain», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κάτσος.

Η Pharmathen είναι μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες και συνεχώς ανερχόμενες στην κατηγορία της. Σήμερα, κατατάσσεται ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ με βάση τις επενδύσεις στην έρευνα.

Επενδύσεις στην Έρευνα

Μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί από τη βιομηχανία στο κομμάτι της Έρευνας και της Ανάπτυξης 200 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον Manager Partner της BC Partners, του επενδυτικού κεφαλαίου που το 2015 επένδυσε στην Pharmathen Νίκο Σταθόπουλο, «Έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις στην επόμενη 5ετία, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας».

«Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος

Ηγέτιδα δύναμη

Από πλευράς του, ο κ. Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen τόνισε από τις Σάπες, Ροδόπη, πως «Βασική φιλοδοξία μας στην Pharmathen είναι να εδραιωθούμε ως ηγέτιδα δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τομέα ανάπτυξης και διάθεσης στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων. Φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και επικεντρώνονται ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας. Αισθανόμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί οι πρώτες εγκρίσεις αυτών των προϊόντων είναι ήδη γεγονός.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό μας πλάνο, που αγγίζει συνολικά σε αξία το μισό δις. ευρώ, καθώς έχουμε ήδη επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη και πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. Ωστόσο το πιο πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας μας είναι οι άνθρωποί μας, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά.

Στόχος μας είναι να αποτελούμε εργοδότη επιλογής για τους καλύτερους του κλάδου μας, σε παγκόσμιο επίπεδο και ελπίζουμε να συμβάλλουμε και εμεις με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια ώστε το brain drain να μετατραπει σε brain gain για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες».

Επενδύσεις…

«Πρόκειται για μια εταιρεία από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα. Και για λόγους οικονομικούς αλλά και για να αποδειχθεί πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει» δήλωσε από την πλευρά του υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εγκαινίασε την νέα παραγωγική μονάδα στις Σάπες, Ροδόπη. Ο ίδιος προανήγγειλε ακόμη μια μεγάλη ξένη επένδυση στο κομμάτι του R&D το επόμενο διάστημα. Σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη στροφή προς ένα λαμπρότερο μέλλον.

«Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, έμπρακτη απόδειξη της έμφασης στις επενδύσεις που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας που διαθέτοντας την κατάλληλη γνώση. Έχει τα απαραίτητα εφόδια για να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε έρευνα και τεχνολογία.

ο πρόεδρος της Pharmathen Βασίλης Κάτσος
Ο πρόεδρος της Pharmathen, Βασίλης Κάτσος

Η φαρμακοβιομηχανία, συμφερόντων Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, δραστηριοποιείται στη Ροδόπη από το 2010. Τότε, άνοιξε η πρώτη μονάδα, έκτασης 17 χιλ. τ.μ., με δυνατότητα παραγωγής τρία δισεκατομμύρια ταμπλέτες και δύο δισεκατομμύρια κάψουλες.

Μετά τη συμφωνία με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Actavis τον Ιούνιο του 2014 για την παραγωγή δύο ενέσιμων φαρμάκων, με τη χρήση της τεχνολογίας LAI που δημιούργησε η ελληνική βιομηχανία, το εργοστάσιο είχε ενισχυθεί με μία ακόμη γραμμή.  Η παραγωγή των σκευασμάτων θα γινόταν εξολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Η επένδυση έφτασε σε 10 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία με BC Partners…

Πριν από τέσσερα χρόνια η Pharmathen ήρθε σε συμφωνία με το BC Partners. Πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της. Ήταν επίσης η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε (πριν από πέντε χρόνια) χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB). Η χρηματοδότηση αφορούσε την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων. Το 2017 προχώρησε στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, το παρών στις Σάπες έδωσαν ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπων Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ζαμπουκης, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής, οι βουλευτές Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχακης και ο βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Βιομηχανίας & Εμπορίου Νίκος Παπαθανάσης και υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ