Pharmathen: Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ και 300 νέες θέσεις εργασίας

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη σε βάθος πενταετίας συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης ενός δευτέρου εργοστασίου για ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης (Long Acting Injectables-LAI) στις Σάπες, περιλαμβάνονται στα αναπτυξιακά σχέδια της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen.

Από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ.: Βασίλης Κάτσος, Νίκος Σταθόπουλος, Νέλλη Κάτσου και Δημήτρης Καδής

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με αυτές τις οι επενδύσεις η εταιρεία στοχεύει να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας για στελέχη με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, ώστε να αναστρέψει το brain drain που μαστίζει την Ελλάδα σε brain gain, φέρνοντας πίσω στη χώρα τους επιστήμονες που έδιωξε η οικονομική κρίση.

Ήδη η Pharmathen αποτελεί global leader σε ανάπτυξη ενέσιμων φαρμάκων βραδίας αποδέσμευσης και στοχεύει με τα προϊόντα της σε μια αγορά μεγαλύτερη των 12 δισ. Στο pipeline της εταιρείας υπάρχουν αυτή τη στιγμή επίσης περισσότερα από 30 νέα προϊόντα. Οι εξαγωγές της Pharmathen αποτελούν το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας και η εταιρεία παράγει κύκλο εργασιών της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, με κέρδη EBITDA που αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ.

Πόδι στην Αμερική

Η διοίκησή της Pharmathen σε εκδήλωση για το 50 χρόνια της εταιρείας ανακοίνωσε ότι μετά την είσοδο της στην αμερικανική αγορά μετά από πιστοποίηση που έλαβε η παραγωγική της μονάδα στις Σάπες της Ροδόπης, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Στους επόμενους μήνες θα προχωρήσει στο λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων στις ΗΠΑ, ενώ θέτει ως νέος στρατηγικό της στόχο την κατάκτηση της αγοράς της Κίνας.

Ο κ. Βασίλης Κάτσος που μαζί με την αδερφή του Νέλλυ Κάτσου κατέχουν σήμερα το 20% της εταιρίες δήλωσε ότι «νιώθει περήφανος σκεπτόμενος πως 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει χρησιμοποιήσει σκεύασμα της Pharmathen». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συστατικά της επιτυχίας της Pharmathen ήταν και είναι η καινοτομία, που βρίσκεται στο DNA της, η διαφορετικότητα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής φιλοσοφίας της εταιρείας, η επιχειρηματική τόλμη που επέδειξε η Pharmathen σε δύσκολες συνθήκες και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Επενδυτικό πλάνο

Ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners, στην οποία ανήκει από το 2015 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Pharmathen, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η BC Partners αποφάσισε το 2015 να υλοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, oι κύριοι λόγοι είναι ότι είναι μια από τις 5 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας (ανεξαρτήτως κλάδου).Παράλληλα είναι μια από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης. Συνεργάζεται με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως. Αποτελεί την μοναδική πλήρως καθετοποιημένη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη.

Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας έρευνας στην Ελλάδα, βάσει επενδύσεων και παράλληλα βρίσκεται ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη σύμφωνα με το European Scoreboard.

Νέες θέσεις εργασίας

Επίσης τόνισε ότι δημιούργησε 500 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην ύφεση, εκτινάσσοντας το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της σε περισσότερα από 1.000 άτομα. Το 2018 μόνο περισσότεροι από 200 νέοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν παγκοσμίως.

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε με έμφαση ότι αυτό που έκρινε την απόφαση της BC Partners να προχωρήσει την επένδυση στη Pharmathen ήταν η προοπτική (potential) της εταιρείας να γίνει global leader στους τομείς που ήδη διακρίνεται. Ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι για την επίτευξη των μελλοντικών στρατηγικών στόχων της Pharmathen ήταν απαραίτητη η συνδρομή της BC Partners στην εξεύρεση των πόρων για τις σχεδιασμένες επενδύσεις αλλά και η τεχνογνωσία της για το άνοιγμα των τεράστιων αγορών του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Από την πλευρά του, ο CEO της Pharmathen Δημήτρης Καδής είπε ότι ««σχεδιάζουμε και παίρνουμε αποφάσεις με ορίζοντα δεκαετίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιτυχίες και οι επενδύσεις του παρελθόντος αποτελούν των πυρήνα των μελλοντικών μας σχεδίων». Όπως ανέφερε η εταιρεία ήδη έχει κάνει ύψους επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια που «μεταφράζονται σε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε κύκλο εργασιών και κερδοφορία»,

Παρουσία σε έξι ηπείρους 

Η Pharmathen διαθέτει σήμερα περισσότερα από 100 προϊόντα της σε περισσότερες από 85 χώρες, σε έξι ηπείρους (Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αφρική), κι έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές παγκοσμίως και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει ένα προϊόν της Pharmathen.

Η παγκόσμια ανάπτυξη της Pharmathen στηρίζεται στους δύο πυλώνες της: την Έρευνα & Ανάπτυξη και την καθετοποιημένη παραγωγική της δυναμικότητα. Με περισσότερους από 200 κορυφαίους ερευνητές στο δυναμικό της σε Ελλάδα και εξωτερικό και με δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής που διαθέτει, στις Σάπες Ροδόπης, πιστοποιημένη από το 2017, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (US FDA) και στην Παλλήνη Αττικής που αποτελεί μια ιστορική και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμένη παραγωγική μονάδα, δεν θα μπορούσε παρά να ανήκει στις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες με έδρα την Ευρώπη και 1η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εταιρία σε Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα (EU Industrial R&D Investments Scorecard).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ