Pfizer: Το πρώτο digital hub διεθνώς στη Θεσσαλονίκη -200 προσλήψεις

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την Θεσσαλονίκη επιλέγει ως πρώτο σταθμό για τη δημιουργία του πρώτου Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (digital hub) ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι προσλήψεις αναμένεται να γίνουν στις αρχές το 2020 και η έδρα του Διεθνούς κέντρου θα είναι στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης.

Την Θεσσαλονίκη επιλέγει ως πρώτο σταθμό για τη δημιουργία του πρώτου Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (digital hub) ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το digital hub, που θα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου, θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι πως το Κέντρο θα παράγει τεχνογνωσία η οποία θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Η υποδομή εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη στους επόμενους μήνες, ξεκινώντας εντός του 2020 τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εγκαίνια της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρευρεθεί και ο Έλληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η οποία τυγχάνει να είναι και η γενέτειρα του.

Σχετικά με την επένδυση, η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer επισημαίνει ότι καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων πού βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό η Pfizer αναπτύσσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων (digital hubs). Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί και η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Το εργαστήριο αυτό θα αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης. Όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Βig Data/Αnalytics).

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Pfizer Hellas «στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός αριθμός ταλαντούχων ανθρώπων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, η οποία θα μας βοηθήσει να κάνουμε πράξη τον σκοπό μας: “Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών”».

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης

Όπως τόνισε στην ομιλία του στο Βελλίδειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Pfizer αποφάσισε μόλις την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

«Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας. Αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε, 200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα.

«Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες χώρες

Στην επένδυση αυτή αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο δείπνο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στους κήπους του Κυβερνείου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

«Η εταιρεία Pfizer, που έψαχνε σε ποια χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ίδρυε ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, μου ζήτησε ραντεβού. Προ πέντε ημερών ήρθε η απάντηση από τα κεντρικά τους, στις ΗΠΑ. Επέλεξαν η Ελλάδα να είναι η χώρα όπου θα ιδρύσουν το κέντρο και έδρα τους η Θεσσαλονίκη.

Όταν μια εταιρεία (Pfizer) ακουστεί παγκοσμίως ότι επιλέγει τη Θεσσαλονίκη, για να ιδρύσει ένα τέτοιο κέντρο με εξειδικευμένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα καλό μήνυμα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος και το σκέλος της απασχόλησης, 200 θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες χώρες και να τις ξεπεράσει», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης 

Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης- Εταιρία Διαχείρισης & Ανάπτυξης ΑΕ (ΤΠΘ), που θα εδράζει το digital hub της Pfizer και θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1994 ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για ένα αποτελεσματικό και δυναμικό οργανισμό που θα προωθήσει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κύριος μέτοχος της εταιρίας, είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς οργανισμούς της Ελλάδας. Στη μετοχική της σύνθεση συμμετέχουν ακόμη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και o Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Καθώς και μεγάλες πρωτοπόρες ελληνικές βιομηχανίες και σημαντικές εταιρείες συμβούλων. Η εταιρεία προωθεί και ενισχύει τις δραστηριότητες του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης. Σε στενή συνεργασία με φορείς, πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά κέντρα.

Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά περιφερειακών και διαπεριφερειακών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επιστημονικών Πάρκων (IASP) και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Επιστημονικών & Τεχνολογικών Πάρκων (ΕΝΕΤΕΠ).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ