Πάγκαλος: Ένας Έλληνας στην ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca

Ένας Έλληνας, ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, είναι μέλος της ομάδας που αναπτύσσει το ελπιδοφόρο εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Ένας Έλληνας, ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, είναι μέλος της ομάδας που αναπτύσσει το ελπιδοφόρο εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca, ο κ. Μενέλαος «Mene» Πάγκαλος, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.

«Ο πατέρας μου ήταν καπετάνιος. Η μητέρα μου ήταν νοικοκυρά. Δεν υπάρχουν επιστήμονες στην οικογένεια. Και οι δύο ήταν πολύ υποστηρικτικοί και με οδήγησαν… μάλλον λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του πριν από έναν χρόνο.

Με την AstraZeneca συνεργάζεται από το 2010. Το 2019 έλαβε την τιμητική διάκριση του ιππότη από τη Βασίλισσα της Αγγλίας για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην επιστήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ένα tweet με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης, η αποτελεσματικότητα του οποίου μπορεί να φτάσει και το 90%, ο Μενέλαος Πάγκαλος σημειώνει: «Αλλάζοντας την πορεία της πανδημίας της Covid-19 θα απαιτήσει αποτελεσματικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Καταγωγή από την Χίο

Ο Μενέλαος Πάγκαλος, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Και οι δύο γονείς πλέον ζουν στη Χίο ενώ η μητέρα του είναι το γένος Ψαρρού.

Ο Μενέλαος Πάγκαλος είναι ο συγγραφέας πάνω από 150 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο των Francis Crick Institute, Cambridge Judge Business School και Dizal Pharma. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιστημών, Βιομηχανίας και Μετάφρασης της Βασιλικής Εταιρείας.

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας ξεκίνησε τις επιστημονικές του σπουδές με πτυχίο στη Βιοχημεία και τη Μοριακή Βιολογία (First Class Honours) από το Imperial College London και στη συνέχεια πήρε Ph.D. στη Νευροφαρμακολογία από το University College London. Η μεταδιδακτορική του εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ν. Κ. Ρομπάκη στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Η διαδρομή του…

Ο Μενέλαος Πάγκαλος διορίστηκε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca τον Ιανουάριο του 2019. Στο παρελθόν κατείχε το ρόλο του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου, της Μονάδας Biotech Innovative Medicines & Early Clinical Development (IMED) της AstraZeneca από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Από τότε που ο Μενέλαος Πάγκαλος εργάζεται στην AstraZeneca, το σύνθετο ποσοστό επιτυχίας της εταιρείας από τις προ-κλινικές μελέτες έως την έναρξη αυξήθηκε από 4% σε > 19%. Αυτό είναι πάνω από το μέσο όρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας του 6%.

Έχει επιβλέψει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη των ταχύτερα στην αγορά φαρμάκων της φαρμακευτικής βιομηχανίας, από την πρώτη φορά στον άνθρωπο έως την κυκλοφορία σε πάνω από 2,5 χρόνια. Αυτό το φάρμακο – ο αναστολέας EGFRm osimertinib για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) – έχει πλέον εγκριθεί σε περισσότερες από 75 χώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ