Ο ελληνικής καταγωγής Sir Pangalos πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ο ελληνικής καταγωγής νευροεπιστήμονας Sir Mene Pangalos βρίσκεται πίσω από το ελπιδοφόρο εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Ο ελληνικής καταγωγής νευροεπιστήμονας Sir Mene Pangalos βρίσκεται πίσω από το ελπιδοφόρο εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Sir Menelas (Mene) Nicolas Pangalos, είναι ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος R&D BioPharmaceuticals στην φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca. Είναι υπεύθυνος για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων της εταιρείας.

Από την ένταξη του το 2010 στο δυναμικό της AstraZeneca, πρωτοστάτησε σε προγράμματα για την προώθηση της καινοτομίας με μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς και με περισσότερα από 200 ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αποτέλεσμα ήταν η ανάδειξη της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιος ηγέτης στην Έρευνα και Ανάπτυξη του τομέα των βιοεπιστημών.

Πρόσφατα χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ (το 2020) για τις υπηρεσίες του στην επιστήμη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας για το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ο κ. Mene Pangalos σημείωσε χαρακτηριστικά πως: Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει. mας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Καταγωγή από την Χίο

Ο Mene Pangalos, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Και οι δύο γονείς πλέον ζουν στη Χίο ενώ η μητέρα του είναι το γένος Ψαρρού.

Ο Mene Panglaos είναι ο συγγραφέας πάνω από 150 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο των Francis Crick Institute, Cambridge Judge Business School και Dizal Pharma. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιστημών, Βιομηχανίας και Μετάφρασης της Βασιλικής Εταιρείας.

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας ξεκίνησε τις επιστημονικές του σπουδές με πτυχίο στη Βιοχημεία και τη Μοριακή Βιολογία (First Class Honours) από το Imperial College London και στη συνέχεια πήρε Ph.D. στη Νευροφαρμακολογία από το University College London. Η μεταδιδακτορική του εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ν. Κ. Ρομπάκη στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Η διαδρομή του…

Ο Pangalos διορίστηκε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca τον Ιανουάριο του 2019. Στο παρελθόν κατείχε το ρόλο του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου, της Μονάδας Biotech Innovative Medicines & Early Clinical Development (IMED) της AstraZeneca από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Από τότε που ο Pangalos εργάζεται στην AstraZeneca, το σύνθετο ποσοστό επιτυχίας της εταιρείας από τις προ-κλινικές μελέτες έως την έναρξη αυξήθηκε από 4% σε> 19%. Αυτό είναι πάνω από το μέσο όρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας του 6%.

Έχει επιβλέψει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη των ταχύτερα στην αγορά φαρμάκων της φαρμακευτικής βιομηχανίας, από την πρώτη φορά στον άνθρωπο έως την κυκλοφορία σε πάνω από 2,5 χρόνια. Αυτό το φάρμακο – ο αναστολέας EGFRm osimertinib για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) – έχει πλέον εγκριθεί σε περισσότερες από 75 χώρες.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης παράγει αντισώματα – Όλα όσα ανακοινώθηκαν

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ