Αξίζει να δειςΟ ελληνικής καταγωγής Albert Bourla στη θέση προέδρου της Pfizer

Ο ελληνικής καταγωγής Albert Bourla στη θέση προέδρου της Pfizer

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Το «τιμόνι» του φαρμακευτικού κολοσσού αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου 2020 και επισήμως ο ελληνική καταγωγής Dr Albert Bourla, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της προηγούμενη Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer εξέλεξε ομόφωνα τον σημερινό διευθύνοντα σύμβολο σε ρόλο προέδρου.

Το «τιμόνι» του φαρμακευτικού κολοσσού αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου 2020 και επισήμως ο ελληνική καταγωγής Dr Albert Bourla, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της προηγούμενη Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer εξέλεξε ομόφωνα τον σημερινό διευθύνοντα σύμβολο σε ρόλο προέδρου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της συνταξιοδότησης του εκτελεστικού προέδρου της Pfizer, κ. Ian C. Read, την 31 Δεκεμβρίου 2019 και η διαδοχή του σημερινού CEO της φαρμακευτικής, Dr. Albert Bourla, στη θέση του προέδρου ήταν αναμενόμενη. Στο πλαίσιο των επερχόμενων αλλαγών, ο Dr. Bourla πρόκειται να διατηρήσει τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο κ. Ian Read εντάχθηκε στο δυναμικό της Pfizer το 1978. Ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στην φαρμακευτική επιχείρηση το 2010 και πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου το 2011.

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι στο δυναμικό της Pfizer, μαζί με τους συναδέλφους μου, τα τελευταία 41 χρόνια. Η ακεραιότητα και η αφοσίωση των ανθρώπων της εταιρείας στους ασθενείς, είναι αυτό που αναδεικνύει την Pfizer σε κορυφαία εταιρεία. Είμαι υπερήφανος που συμμετείχα στην ιστορία της», όπως επισημαίνει ο κ. Ian Read. «Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στον κ. Albert Bourla, στο διοικητικό συμβούλιο και στους συναδέλφους μας. Πιστεύω ότι οι καλύτερες μέρες για την Pfizer, δεν έχουν έρθει ακόμη».

Bourla: «Ευκαιρία ζωής»

«Είναι τιμή μου που βρήκαν στο πρόσωπο μου την διαδοχή του σημερινού προέδρου της Pfizer, κ. Ian Read» όπως τονίζει ο Dr. Albert Bourla. «Είναι πραγματικά μια ευκαιρία ζωής η ανάληψη καθηκόντων προέδρου σε μια δυναμική στιγμή της Pfizer. Με γνώμονα τον βασικό μας στόχο -που αφορά “ δημιουργία καινοτομιών που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών”- μπορούμε να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο σε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, όπως οραματίζεται η Pfizer».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ian Read για την αδιάκοπη αφοσίωση του στην Pfizer κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Όπως και στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου αλλαγής της ηγεσίας. Η ηγεσία και η συμβουλή του ήταν ανεκτίμητη για την εταιρεία. Προσωπικά, έχω ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συμβουλές, την καθοδήγηση και την φιλία του κ. Ian Read» όπως τόνισε ο κ. Albert Bourla.

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο Pfizer – Biontech είναι αποτελεσματικό κατά 90%

Ποιος είναι ο Albert Bourla

Το δυνατό «χαρτί» της Pfizer, σε επίπεδο management, και «πρωταγωνιστής» σε σημαντικά deals της αγοράς, Dr. Albert Bourla, ανέλαβε καθήκοντα CEO την 1η Ιανουαρίου 2019, κατέχοντας μέχρι πρότινος τη θέση του Chief Operating Officer και του προέδρου του Ομίλου των Global Innovative Pharma και Global Vaccines, Oncology and Consumer Healthcare, που βρίσκονται υπό τη σκέπη της Pfizer, έως τις αρχές του 2018.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή ηγεσίας και ο Dr. Albert Bourla είναι το σωστό πρόσωπο που θα καθοδηγήσει την Pfizer σε μια νέα εποχή» όπως επεσήμανε πριν από ένα χρόνο περίπου ο κ. Ian Read.

26 χρόνια πορείας στην Pfizer

Με 26 χρόνια στην Pfizer, ο 57χρονος σήμερα Albert Bourla έχει αποκτήσει εκτεταμένη γνώση του κλάδου και έχει επιδείξει την ικανότητα δημιουργίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από την FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο της αγοράς για θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

Επίσης, κατάφερε να κλείσει τη συνεργασία με την γερμανική Merck KGaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων, καθιερώνοντας την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, σπάνιων ασθενειών, κ.α.

Το «ταξίδι» από την Ελλάδα

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Διεύθυνση Υγείας για Ζώα του ομίλου Pfizer το 1993 ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας.

Το 2001 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για να δεχτεί τη θέση του U.S. Group Marketing Director for Animal Health (Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τομέα της υγείας για ζώα).

Το 2004 ορίζεται αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων.

Το 2006 αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού.

Στη συνέχεια ορίζεται Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του Ομίλου Pfizer.

Ο Albert Bourla σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1991.

Είναι μέλος σε μια σειρά από συμβούλια. Μερικά εξ αυτών είναι το Healthcare Leadership Council (HLC), ένα φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και στο International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Association (IFPMA), ένας οργανισμός που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

Pfizer: Το πρώτο digital hub διεθνώς στη Θεσσαλονίκη -200 προσλήψεις

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ