Novo: Τα φάρμακα για την παχυσαρκία και οι προβλέψεις του 2023

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένονται τα προβλεπόμενα κέρδη της Novo Nordisk στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς (2023), καθώς αναμένονται σημαντικά ενισχυμένα από την αυξανόμενη ζήτηση από το φάρμακο Wegovy, κατά της παχυσαρκίας.

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένονται τα προβλεπόμενα κέρδη της Novo Nordisk στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς (2023), καθώς αναμένονται σημαντικά ενισχυμένα από την αυξανόμενη ζήτηση από το φάρμακο Wegovy, κατά της παχυσαρκίας.
Fruergaard Jorgensen

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η φαρμακευτική επιχείρηση αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη της θα αυξηθούν έως και 19%, με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, το 2023. Σύμφωνα με το Bloomberg, για δεύτερο χρόνο η Novo Nordisk διπλασιάζει τις δαπάνες σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή της, καθώς προβλέπει περιοδικές ελλείψεις φαρμάκων σε ορισμένες αγορές παγκοσμίως.

Οι εκτιμήσεις για το νέο σκεύασμα Wegovy είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς οι ασθενείς έχουν ιδιαίτερες προσδοκίες από τη διάθεση του νέου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, η εβδομαδιαία ένεση μειώνει την όρεξη των ασθενών και βοηθά τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν περίπου το 15% του σωματικού τους βάρους.

Η αυξανόμενη ζήτηση για το Wegovy μετέτρεψε την φαρμακευτική επιχείρηση Novo Nordisk στη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης (σε χρηματιστηριακή αξία πέρυσι) ξεπερνώντας τις Roche AG και Novartis AG. Η ζήτηση για το σκεύασμα ήταν τόσο ισχυρή που η Novo Nordisk δυσκολευόταν να προμηθεύσει τις ΗΠΑ, καθυστερώντας έτσι την «είσοδο» της στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

«Απλώς συνεχίζουμε με την παχυσαρκία», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Lars Fruergaard Jorgensen σε συνέντευξη του στο Bloomberg, υπογραμμίζοντας πως «Πρόκειται βασικά για μια εντελώς νέα αγορά».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ασθενείς που επιθυμούν να δοκιμάσουν το φάρμακο Wegovy στρέφονται σε σκευάσματα «εκτός ετικέτας», όπως αυτά για τη θεραπεία του διαβήτη (το Ozempic της Novo). Η αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε σε ελλείψεις για τους ασθενείς με διαβήτη την προηγούμενη χρονιά στις ΗΠΑ. Οι δύο διαφορετικές θεραπείες στην ουσία αποτελούν το ίδιο φάρμακο, αλλά σε διαφορετικές δοσολογίες.

Αναδυόμενο Blockbuster

Οι πωλήσεις του Wegovy υπερτετραπλασιάστηκαν πέρυσι, φτάνοντας στα 6,2 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (900 εκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Novo Nordisk κατέχει μερίδιο 94% της αμερικανικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την παχυσαρκία, μετά την κυκλοφορία του Wegovy. Πέρυσι, ωστόσο, το Wegovy αντιμετώπισε ελλείψεις, γεγονός που καθυστέρησε την κυκλοφορία του σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η Novo Nordisk κατάφερε να ενισχύσει αρκετά την παραγωγή της προκειμένου να ανεφοδιάσει με τις απαραίτητες δόσεις Wegovy τις ΗΠΑ, στα τέλη του περασμένου έτους.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση στο μέλλον, αλλά πρέπει επίσης να αποδεχτούμε ότι θα υπάρξουν μερικές περίοδοι δίχως αποθέματα», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος κ. Fruergaard Jorgensen.

Το Ozempic είναι και πάλι σε προσφορά στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένες άλλες αγορές, όπως τονίζει η φαρμακευτική επιχείρηση.

Νέες αγορές

Η Novo Nordisk σχεδιάζει τη σταδιακή διάθεση του Wegovy παγκοσμίως, ξεκινώντας από την Ευρώπη. Εισήγαγε τη θεραπεία πρόσφατα στη Νορβηγία και τη Δανία, όπου οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν για το φάρμακο, καθώς δεν καλύπτεται από τα δημόσια ασφαλιστικά. προγράμματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης στη λίστα, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Fruergaard Jorgensen σε τηλεοπτική συνέντευξη, αρνούμενος ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σε άλλες αγορές στην Ευρώπη μπορεί επίσης να χρειαστεί οι ασθενείς να καταβάλουν μόνοι τους το κόστος για το Wegovy, αν και η Novo Nordisk θα επιχειρήσει να πείσει τις χώρες να το εντάξουν στα ασφαλιστικά τους προγράμματα, τουλάχιστον σε άτομα με συννοσηρότητες ή υψηλό δείκτη σωματικής μάζας, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας.

Η εταιρεία επωφελείται επίσης από τη σταθερή ώθηση στο Ozempic και το Rybelsus, δύο φάρμακα γνωστά ως GLP-1 που βοηθούν τους διαβητικούς να διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η Novo Nordisk προβλέπει ότι οι συνολικές πωλήσεις θα αυξηθούν μεταξύ 13% και 19% φέτος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ