Νέα τεχνολογία για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών

Το τμήμα Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου βραβεύτηκε για την θεραπευτική αντιμετώπιση των 100 πρώτων ασθενών με καρδιακή αρρυθμία με τη χρήση των καθετήρων νέας γενιάς OCTARAY™ και QDOT MICRO™, που εισήγαγε στην ελληνική ιατρική κοινότητα τον Σεπτέμβριο του 2022 η Biosense Webster, εταιρία της Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας, η οποία έχει ως στόχο της την εξέλιξη των διαθέσιμων θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών, όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Το τμήμα Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου βραβεύτηκε για την θεραπευτική αντιμετώπιση των 100 πρώτων ασθενών με καρδιακή αρρυθμία

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Στην Johnson & Johnson MedTech εργαζόμαστε αδιάκοπα για την ανάπτυξη εργαλείων που βοηθούν τους ηλεκτροφυσιολόγους στην πιο αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία των καρδιακών αρρυθμιών, καθώς και της κολπικής μαρμαρυγής. Οι νέες τεχνολογίες των OCTARAY™ & QDOT MICRO™ είναι ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε ο κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας και Κύπρου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσει η Biosense Webster προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην ιατρική κοινότητα σε σύγκριση με καθετήρες προηγούμενων γενεών. Ο νέος πολυπολικός καθετήρας 48 ηλεκτροδίων τρισδιάστατης ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης OCTARAY™ πραγματοποιεί 82% πυκνότερη χαρτογράφηση*1 και σε 56% συντομότερο χρόνο, συγκριτικά με τον καθετήρα χαρτογράφησης PENTARAY™*1. Οι χάρτες υψηλής πυκνότητας σημείων μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη ανίχνευση των ενδοκαρδιακών σημάτων διευκολύνοντας τον ιατρό στην επίλυση πολύπλοκων αρρυθμιών, για την διεξαγωγή αποδοτικής ροής εργασίας κατάλυσης.

Καθετήρας τρισδιάστατης ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης

Παράλληλα, ο νέος καθετήρας τρισδιάστατης ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης και κατάλυσης QDOT MICRO™ με δυνατότητα ανίχνευσης δύναμης επαφής με τη λειτουργία QMODE+ δίνει τη δυνατότητα καταλύσεως έως και 90 Watt (ισχύς RF) έως και 4 second, για πραγματοποίηση καταλύσεων μικρής χρονικής διάρκειας, όταν χρησιμοποιείται η νεότερη γεννήτρια nGEN™, βελτιώνοντας σημαντικά και με ασφάλεια την αποδοτικότητα της κατάλυσης2.

Η κολπική μαρμαρυγή, αποτελεί την πιο κοινή καρδιακή αρρυθμία και απασχολεί πάνω από 11 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη, επιβαρύνοντας σημαντικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης3,4,5. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, ο αριθμός των ασθενών θα αυξηθεί έως και 70%6. Καθώς ορισμένοι ασθενείς με αρρυθμίες δεν έχουν επιτυχημένη θεραπεία με τη φαρμακευτική αγωγή ή δεν μπορούν να την ανεχθούν, η κατάλυση με καθετήρα μπορεί να είναι μια προτεινόμενη θεραπευτική επιλογή.

«Εργαλεία νεότερης τεχνολογίας που εξασφαλίζουν τη μείωση χρόνου παραμονής του ασθενή στο εργαστήριο για κάθε αρρυθμιολογικό περιστατικό, διατηρώντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της κατάλυσης, συντελούν στην υψηλού επιπέδου περίθαλψή του, καθώς και την αύξηση της αποδοτικότητας του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου», ανέφερε ο Δρ. Eφραιμίδης, Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα και Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

«Ευχαριστούμε την ομάδα ιατρών και νοσηλευτών του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για την άψογη συνεργασία, τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας των νέων προϊόντων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η χώρα μας να έχει άμεση πρόσβαση στις νεότερες τεχνολογίες, ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν γρήγορα καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες», πρόσθεσε η κα. Παρασκευή Σκουφογιάννη, Business Development & Customer Engagement Manager Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας.

Πιστή στο όραμά της να παρέχει πρωτοποριακές λύσεις και προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας σε κάθε στάδιο φροντίδας της υγείας, από την πρόληψη στη διάγνωση, τη θεραπεία έως την ανάρρωση, η Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής των ασθενών, εστιάζοντας στην ποιοτική και εξατομικευμένη θεραπεία.

από αριστερά): Στέλιος Δράγασης, Καρδιολόγος, Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου & Ευρωκλινικής Αθηνών, Κωνσταντίνος Λέτσας, Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Θεόδωρος Λιακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Johnson & Johnson MedTech, Μιχαήλ Εφραιμίδης, Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα & Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Παρασκευή Σκουφογιάννη, Business Development & Customer Engagement Manager Johnson & Johnson MedTech Greece, Άννα Κωστοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
  • Προκλινικά αποτελέσματα σε χοίρειες καρδιακές αριστερές κοιλίες: φυσιολογικό (n=4), με μαρμαρυγή (n=8). Τα προκλινικά αποτελέσματα δοκιμών δεν είναι αναγκαστικώς ενδεικτικά της κλινικής αποτελεσματικότητας.
Βιβλιογραφία:

1. Barkagan M, Sroubek J, Shapira‐Daniels A, Yavin H, Jang J et al. (2020) A novel multielectrode catheter for high‐density ventricular mapping: electrogram characterization and utility for scar mapping. Europace. 2020 Mar 1;22(3):440‐449. doi: 10.1093/europace/euz364. PMID: 31985784. (158265-201106), (158259-221011)

2. Reddy VY, Grimaldi M, De Potter T, Vijgen JM, Bulava A, Duytschaever MF, Martinek M, Natale A, Knecht S, Neuzil P, Pürerfellner H, Pulmonary Vein Isolation with Very High Power–Short Duration Temperature-Controlled Lesions: The First-in-Human QDOT-FAST Multicenter Trial, JACC: Clinical Electrophysiology (2019), doi: https://doi.org/10.1016/j.jacep.2019.04.009. (119381-220413)

3. Johan E.P. Waktare, MB, ChB, MRCP. Atrial Fibrillation. Circulation. 2002;106:14-16.

4. Velleca M, Costa G, Goldstein L, et al. A Review of the Burden of Atrial Fibrillation: Understanding the Impact of the New Millennium Epidemic across Europe. EMJ Cardiol.. 2019; 7[1]:110-118.

5. Ball J, Carrington MJ, McMirray JJ, Stewart S (2013) Atrial fibrillation: profile and burden of an evolving epidemic in the 21st century. Int J Cardio. 167 (5): 1807-1824.

6. Zoni-Berisso M, Lercari F, Carazza T, Domenicucci S (2014) Epidemiology of atrial fibrillation: European perspective. Clin Epidemiol. 6: 213-220.

Σχετικά με την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας

Στην Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Johnson & Johnson, αξιοποιούμε την πολυδιάστατη εξειδίκευσή μας στον τομέα της υγείας, την εξατομικευμένη τεχνολογία και το πάθος μας για τους ανθρώπους, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον της ιατρικής παρέμβασης και να δώσουμε σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Δημιουργούμε ένα μέλλον, όπου οι λύσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο έξυπνες, λιγότερο επεμβατικές και πιο προσωποποιημένες. Με δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά, στηρίζουμε υπεύθυνα τους ασθενείς, τους Επαγγελματίες Υγείας και την κοινωνία στο σύνολό της. Εξειδικευόμαστε στους τομείς της γενικής χειρουργικής, της ορθοπεδικής χειρουργικής, της επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής, της καρδιολογίας και ηλεκτροφυσιολογίας, των νευροαγγειακών επεμβάσεων και της οφθαλμικής υγείας.

Σχετικά με Biosense Webster, Inc

Η Biosense Webster, Inc. αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιακών αρρυθμιών. Μέλος της οικογένειας εταιρειών της Johnson & Johnson, λειτουργεί σε όλο τον κόσμο αναπτύσσοντας εργαλεία και λύσεις που βοηθούν τους ηλεκτροφυσιολόγους στη διάγνωση, τη θεραπεία και την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ