Μπεχράκης: Ο πρώην φαρμακοποιός της ομογένειας έγινε γραμματόσημο

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες της διασποράς, ο Γιώργος Μπεχράκης, σπουδαίος επιστήμονας, πρώην φαρμακοποιός και με σημαντικό έργο στο παγκόσμιο επιχειρείν, «φιγουράρει» στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες» από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ).

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες της διασποράς, ο Γιώργος Μπεχράκης, σπουδαίος επιστήμονας, πρώην φαρμακοποιός «φιγουράρει» στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες» από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Γιώργος Μπεχράκης, είναι ο ένας εκ του συνόλου των 5 Ελλήνων της διασποράς που περιλαμβάνονται στη σειρά των ΕΛ.ΤΑ. Η σειρά είναι αφιερωμένη σε ανθρώπους που με το έργο τους τιμούν και προβάλλουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα International Foundation for Greece (IFG), επιλέγει κάθε τρία χρόνια, για να βραβευτούν για την προσφορά τους στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας. Για τη δράση τους στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της φιλανθρωπίας.

Γιος Ελλήνων μεταναστών, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, ο κ. Γιώργος Μπεχράκης δεν δίστασε να πάρει ρίσκο, χτίζοντας στο πέρασμα των χρόνων μια πραγματική αυτοκρατορία στο χώρο του φαρμάκου. Μεγάλωσε στην Μασσαχουσέτη, σε μια οικογένεια εργατών μεταναστών με έξι παιδιά.

Αφού τελείωσε την Βιολογία, ο κ. Μπεχράκης εργάστηκε στα ερευνητικά εργαστήρια της εταιρείας Johnson και αργότερα στην McNeil. Έκανε το πέρασμα από την έρευνα στο μάρκετινγκ και το μάνατζμεντ. Μαζί με την McNeil παρήγαγε το «Tylenol». Έκδοχα του οποίου είναι γνωστά στην Ελλάδα ως depon και panadol. Το οποίο έως και σήμερα παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις αναλγητικό στην Αμερική.

Εφηύρε ακόμη τα πρώτα εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα και για τις αλλεργίες για τα οποία η φαρμακευτική εταιρεία που ίδρυσε και διεύθυνε (Muro Pharmaceuticals), είχε την παγκόσμια αποκλειστική πατέντα για αρκετά χρόνια. Έχει διατελέσει ακόμα πρόεδρος σε μεγάλα νοσοκομεία της Βοστώνης και της Μασσαχουσέτης.

Με θητεία 40 χρόνων στην φαρμακευτική βιομηχανία, ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπεχράκης διακρίνεται για το έντονο φιλανθρωπικό του έργο. Μαζί με τη σύζυγό του, Μαργκώ, έχουν ιδρύσει το Ίδρυμα Μπεχράκη, με έδρα τη Βοστώνη.

Το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος επικεντρώνεται στους τομείς της Τέχνης, της Εκπαίδευσης, της Υγείας ενώ γνωστή είναι η στήριξή του σε θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα, τις κοινότητες των Ελλήνων της διασποράς και την ελληνορθόδοξη πίστη. Έχουν ιδρύσει και χρηματοδοτούν έδρες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Δράση στην Ελλάδα…

Στην Ελλάδα, το Ερευνητικό Εργαστήριο George D.Behrakis, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο δώρισε το Ίδρυμα Μπεχράκη στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία SmokeFreeGreece, με εκπαιδευτικές αντικαπνιστικές δράσεις σε όλη την χώρα.

Κύριος συντονιστής της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece είναι ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, επίσημος εκπρόσωπος (focal point) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το κάπνισμα στην Ελλάδα και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ