Μισέλ Βουνάτσος: Η αμοιβή του ελληνικής καταγωγής CEO της Biogen

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Μειωμένη κατά 1 εκατομμύριο δολάρια ήταν η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της Biogen, Μισέλ Βουνάτσου, πέρυσι -σε σχέση με το 2020- παρόλο που ο «τιμονιέρης» της φαρμακευτικής επιχείρησης βρέθηκε στο προσκήνιο με την κυκλοφορία του φαρμάκου Aduhelm, για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μειωμένη κατά 1 εκατομμύριο δολάρια ήταν η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της Biogen, Μισέλ Βουνάτσου, πέρυσι -σε σχέση με το 2020- παρόλο που ο «τιμονιέρης» της φαρμακευτικής επιχείρησης βρέθηκε στο προσκήνιο με την κυκλοφορία του φαρμάκου Aduhelm, για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το fiercepharma, o ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Biogen έλαβε πέρυσι περίπου 1,53 εκατομμύρια δολάρια σε μισθό, συν το αντίστοιχο ποσό σε αποζημιώσεις, όπως ανέφερε η Biogen.

Το 2021, η αξία των μετοχών που διαθέτει ο Μισέλ Βουνάτσος στην Biogen ανέρχονταν σε 14,08 εκατ. δολ. το 2021, σε 13,88 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και 12,35 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Συνολικά, η Biogen απένειμε στον CEO της ένα συνολικό πακέτο αμοιβών αξίας περίπου 17,69 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2021.

Το 2021, ο Μισέλ Βουνάτσος «διέπρεψε» οδηγώντας την Biogen σε οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη, όπως αναφέρει η εταιρεία στο αιτιολογικό των αμοιβών του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο κ. Βουνάτσος συνέβαλε στην ανάπτυξη της Biogen στον τομέα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, συνέδραμε στην κυκλοφορία του Spinraza για τη μυϊκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης σε όλο τον κόσμο, ενώ επέκτεινε την επιχείρηση βιοομοειδών της Biogen.

Όσον αφορά το Aduhelm, η Biogen σημείωσε ότι ο κ. Βουνάτσος «υποστήριξε την υποβολή αιτήσεων στον FDA, τον EMA και το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας για την προετοιμασία και έγκριση κυκλοφορίας του aducanumab.

Μισέλ Βουνάτσος: Έλληνας και «με τη βούλα του νόμου»

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου 2022, ο απόγονος μεταναστών από τη Λέσβο στο Μαρόκο κ. Μισέλ Βουνάτσος, ορκίστηκε ο Έλληνας πολίτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο κ. Βουνάτσος, σήμερα είναι εκλεκτό μέλος της επιστημονικής και επιχειρηματικής διασποράς της Ελλάδας και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης βιοτεχνολογικής εταιρείας της Μασαχουσέτης Biogen, η οποία είναι στην πρωτοπορία της καταπολέμησης νευρολογικών ασθενειών όπως το αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο κ. Βουνάτσος εντάχθηκε στη Biogen το 2016 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Γενικός Εμπορικός Διευθυντής μετά από 20 χρόνια καριέρας στην εταιρεία Merck, όπου κατείχε ηγετικές θέσεις αυξημένης ευθύνης στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνοντας σημαντική και συνεχή ανάπτυξη σε πολλές περιοχές.

Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος των Primary Care Business Line και Merck Customer Centricity διοικώντας την παγκόσμια επιχειρηματική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Merck, ενώ ανέπτυξε και καθιέρωσε ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ενίσχυση των σχέσεων της εταιρείας με παρόχους, πληρωτές και καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά και κυβερνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Νωρίτερα στην καριέρα του, κατείχε διευθυντικές θέσεις στην εταιρεία Ciba-Geigy.

Πήρε το C.S.C.T. πτυχίο του στην Ιατρική από το Université de Bordeaux, στη Γαλλία, και το Μ.Β.Α. (Master in Business Administration) μεταπτυχιακό του από το HEC School of Management στο Παρίσι. Aduhelm

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ