Επιχειρηματικά«Κλειδώνουν» σήμερα οι τελικές προσφορές για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν

«Κλειδώνουν» σήμερα οι τελικές προσφορές για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν

- Advertisement -

Σήμερα το απόγευμα «κλειδώνουν» οι προσφορές με την κατάθεση των σχετικών φακέλων στην PricewaterhouseCoopers (PwC) για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» που έβγαλε προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς.

Χρήστος Μεγάλου, CEO στην Τράπεζα Πειραιώς

Ο διαγωνισμός στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συγκέντρωσε περί τους 20 υποψήφιους «μνηστήρες», ενώ στη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών κατατέθηκαν μόλις τέσσερις φάκελοι, με τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 45 και 90 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην Τράπεζα Πειραιώς υπάρχει έκδηλη αγωνία για τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών και το ύψος του τιμήματος, καθώς η τράπεζα θέλει να απεμπλακεί άμεσα από το «Ντυνάν», αφού κάθε χρόνο χρηματοδοτεί τη ζημιογόνο λειτουργία του νοσοκομείου.

Στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών συμμετείχαν το Ίδρυμα Ωνάση, η Farallon, που έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Euromedica και ελέγχει ποσοστό 16% στον όμιλο, η AGC Partners, που είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Αστέρα Βουλιαγμένης και το fund HIG, γνωστό από την επένδυση του στο μετοχικό κεφάλαιο της Μαΐλλης.

Ερρίκος Ντυνάν

Βασικός στόχος της Τραπέζης είναι να υπάρξουν τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές και το τίμημα να προσεγγίζει το ανώτατο εύρος του τιμήματος που είχε υποβληθεί στις μη δεσμευτικές προσφορές (περίπου 90 εκατ. ευρώ).

Παραχώρηση στο Δημόσιο

Η εξαγορά αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στον νοσοκομειακό χάρτη της πρωτεύουσας, με την τράπεζα Πειραιώς να αναμένει με ενδιαφέρον τον αριθμό των προσφορών, αλλά και το ύψος του τιμήματος.

Η συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση στον διαγωνισμό δεν είναι τυχαία, καθώς εάν αναδειχθεί πλειοδότης το Ερρίκος Ντυνάν θα περάσει στα χέρια του Δημοσίου.

Η επιστροφή του στο Δημόσιο θα ενίσχυε τις δομές της δημόσιας υγείας, ενώ θα ακύρωνε τη δυνατότητα να προστεθεί στην αγορά ιδιωτικής υγείας ένας ισχυρός ανταγωνιστής που θα πίεζε τις τιμές.

Το νοσοκομείο διαθέτει περίπου 500 κλίνες με το 50% – 60% της δυναμικότητας του να είναι «ενεργό».

Τον Σεπτέμβριο του 2014 το νοσοκομείο πέρασε στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς μετά από πλειστηριασμό λόγω των οφειλών του και ελλείψει άλλων υποψήφιων αγοραστών.

Τότε η Πειραιώς συγκρότησε την εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας, ΗΜΙΘΕΑ, στην οποία και περιήλθε το νοσοκομείο έναντι 115 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο της μεταβίβασης, το Ερρίκος Ντυνάν χρωστούσε σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και εργαζομένους περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Παρά το εκτενές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης από την Τράπεζα Πειραιώς, το 2017 έκλεισε με το Ερρίκος Ντυνάν να παρουσιάζει ζημίες μετά από φόρους 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 16% φτάνοντας τα 43,5 εκατ., ενώ αυξήθηκε και το κόστος υπηρεσιών κατά 3 εκατ. ευρώ, όπως και τα έξοδα διοίκησης κατά 1 εκατ. ευρώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ