Baby Powder: Ίχνη αμιάντου φέρει ανάκληση της βρεφικής πούδρας

Σε προληπτική ανάκληση παρτίδας της δημοφιλούς ανά τον κόσμο βρεφικής πούδρας Baby Powder, προχωρά η Johnson & Johnson, λόγω των χαμηλών επιπέδων μόλυνσης από αμίαντο, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σε προληπτική ανάκληση παρτίδας της δημοφιλούς ανά τον κόσμο βρεφικής πούδρας Baby Powder, προχωρά η Johnson & Johnson, λόγω των χαμηλών επιπέδων μόλυνσης από αμίαντο, όπως ανακοίνωσε ο FDA

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ανάκληση περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη παρτίδα του προϊόντος, η οποία παρασκευάστηκε και διακινήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο έτος. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκαν ελάχιστα επίπεδα μόλυνσης, ωστόσο η ανάκληση θεωρήθηκε επιβεβλημένη. Στο πρώιμο στάδιο έρευνας, δεν ήταν δυνατή η επιβεβαίωση για τα αίτια πρόκλησης της μόλυνσης.

Η Johnson & Johnson από πλευράς της τονίζει ότι ξεκίνησε αμέσως μια αυστηρή και ενδελεχή διερεύνηση του θέματος. Συνεργάζεται με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να καθορίσει την ακεραιότητα του δοκιμασμένου δείγματος. Όπως και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Η Johnson & Johnson έχει βρεθεί αντιμέτωπη στο παρελθόν με κατηγορίες για τον εντοπισμό αμιάντου στην πούδρα ταλκ Baby Powder που χρησιμοποιεί. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ασκηθεί αγωγές εναντίον της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι ο αμίαντος στην πούδρα ταλκ Baby Powder είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη καρκίνου.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα νέα ευρήματα αμιάντου ενδεχομένως θα υπονομεύσουν την προσπάθεια υπεράσπισης της J&J έναντι των 15.500 αγωγών.

Αποζημίωση 29 εκατ. σε καρκινοπαθή

Τον περασμένο Μάρτιο, δικαστήριο στην Καλιφόρνια επιδίκασε αποζημίωση 29 εκατ. λιρών σε μία γυναίκα η οποία ισχυρίζονταν ότι ο αμίαντος στη σκόνη ταλκ (Baby Powder) ήταν υπεύθυνος για την εμφάνιση καρκίνου.

Όπως ισχυρίζονταν η Τerry Leavitt, οι μωρουδιακές σκόνες της συγκεκριμένης εταιρείας -τις οποίες χρησιμοποιούσε κατά κόρον στο παρελθόν- τις προκάλεσαν μεσοθηλίωμα, έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό καρκίνο.

Η ασθένειά της διαγνώστηκε το 2017 και ήταν αυτή ήταν η πρώτη από τις δεκάδες υποθέσεις εναντίον της εταιρείας, που είναι προγραμματισμένες να εκδικαστούν εντός του 2019.

Το ανώτατο δικαστήριο του Οκλαντ αναγνώρισε ότι τα προϊόντα με βάση τον τάλκ, που χρησιμοποίησε η Leavitt, ήταν ελαττωματικά και ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία. Για αυτό και αποφάσισε αποζημίωση ύψους 29,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια και τον σύζυγο της.

Άσκηση έφεσης

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του Όκλαντ στην Καλιφόρνια σηματοδότησε την μεγαλύτερη ήττα για τον ιατροφαρμακευτικό όμιλο που αντιμετωπίζει χιλιάδες αγωγές παγκοσμίως σχετικές με το ταλκ.

Μεσοθηλίωμα

Όπως αναφέρει ο Guardian, η αγωγή έγινε από την Terry Leavitt. Όπως ανέφερε, χρησιμοποιούσε τη σκόνη για μωρά (Baby Powder) και το Shower to Shower (άλλη σκόνη που περιέχει ταλκ) στο παρελθόν, τις δεκαετίες ’60 και ’70, και διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα (σπάνια μορφή καρκίνου που αποδίδεται στον αμίαντο) το 2017. Αυτή ήταν μία από τις πολλές δίκες που θα γίνουν το 2019 εναντίον της εταιρείας.

Στη δίκη αρχικά συμπεριλαμβανόταν η προμηθεύτρια εταιρεία της Johnson & Johnson, Imerys Talc America, ως συγκατηγορούμενη. Η εταιρεία όμως υπέβαλε αίτημα να συμπεριληφθεί στο Άρθρο 11 περί χρεωκοπίας και εξαιρέθηκε της διαδικασίας.

Στο παρελθόν οι αγωγές που σχετίζονταν με το ταλκ αναφέρονταν στη σύνδεση του προϊόντος με τον καρκίνο των ωοθηκών. Οι δικηγόροι των εναγόντων όμως έχουν επικεντρωθεί τώρα στην περιεκτικότητα σε αμίαντο. Αλλά και στη σχέση του προϊόντος με τον καρκίνο των ωοθηκών και το μεσοθηλίωμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ