Η Viatris εισέρχεται στην οφθαλμολογική «αρένα» με δύο εξαγορές

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αφού «αποχαιρέτησε» τα βιο-ομοειδή εκχωρώντας τα δικαιώματα στην Biocon Biologics, η Viatris εισέρχεται στον τομέα της οφθαλμολογίας, με ένα «ζευγάρι» εξαγορών.

Αφού «αποχαιρέτησε» τα βιο-ομοειδή εκχωρώντας τα δικαιώματα στην Biocon Biologics, η Viatris εισέρχεται στον τομέα της οφθαλμολογίας, με ένα «ζευγάρι» εξαγορών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η εταιρεία αποκάλυψε ταυτόχρονα την εξαγορά της Oyster Point Pharma έναντι 11 δολ. ανά μετοχή – συν 2 δολ. ανά μετοχή σε δικαιώματα- και την απόκτηση της Famy Life Sciences, για άγνωστο ακόμη αντίτιμο. Μαζί, η αξία των δύο συμφωνιών υπολογίζεται σε αξία μεταξύ των 700 και 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Viatris αναμένει ότι μέσα από τις εξαγορές θα προσθέσει περί τα 1 δισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις της έως το 2028. Η φαρμακοβιομηχανία, που προέκυψε στα τέλη του 2020 μετά τη συγχώνευση της Mylan και της μονάδας Upjohn της Pfizer, θα χρηματοδοτήσει τις εξαγορές με μετρητά.

Οι κινήσεις εντάσσονται στην προσπάθεια της Viatris να δημιουργήσει μια «κορυφαία» οφθαλμολογική μονάδα. Η εταιρεία στοχεύει να συνδυάσει τις δυνατότητές Έρευνας και Ανάπτυξης και το «παγκόσμιο εμπορικό αποτύπωμα» για να οικοδομήσει μια ισχυρή παρουσία. Στο τομέα και θα ξεκινήσει με ένα σημαντικό εμπορικό περιουσιακό στοιχείο, χάρη στην εξαγορά της Oyster Point Pharma.

Θεραπεία κατά της ξηροφθαλμίας

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Tyrvaya της Oyster Point Pharma κέρδισε την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία της ξηροφθαλμίας. Το φάρμακο χορηγείται από την μύτη, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οφθαλμικές σταγόνες, ενεργοποιώντας ένα νεύρο στην περιοχή που προκαλεί την παραγωγή δακρύων στον βολβό του ματιού.

Οι κινήσεις σηματοδοτούν μια μεταστροφή της στρατηγικής που έχει η Viatris, από την έναρξη της παρουσίας της, στα τέλη του 2020. Η Viatris έκανε την εμφάνισης της αρχικά στον τομέα των βιο-ομοειδών. Στη συνέχεια επέλεξε να μεταβιβάσει αυτόν τον τομέα στο συνεργάτη της, την Biocon, έναντι 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Oyster Point Pharma μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου 2023. Όσο για το προηγούμενο τρίμηνο, η Viatris μείωσε τις πωλήσεις κατά 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο πέρυσι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ