Η Takeda πουλά το Xiidra στην Novartis έναντι 3,4 δισ. δολαρίων

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην πώληση ενός φαρμάκου για την ξηροφθαλμία, προχωρά τελικά η Takeda μεταβιβάζοντας στην Novartis το Xiidra, έναντι 3,4 δισ. δολ., σε μια προσπάθεια να μειώσει τα συσσωρευμένα χρέη ύψους 48 δισ. δολ. που προέκυψαν μετά την εξαγορά της Shire.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις προθέσεις του ιαπωνικού γκρουπ Takeda, που αριθμεί 237 έτη ενεργής επιχειρηματικής δραστηριότητας, εμπεριέχονταν η μεταβίβαση των assets που διαθέτει μετά την εξαγορά. Το φάρμακο κατά των ασθενειών ματιού Xiidra και η θεραπεία υπόπαραθυρεοειδισμού Natpara, ήταν μεταξύ των «στόχων» που προωθεί η Takeda.

Σε πρώτη φάση επεδίωκε να εισπράξει 5 δισ. δολ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους που συσσωρεύτηκε για τη χρηματοδότηση της Shire.

Το Xiidra, αποτελεί την μοναδική θεραπεία της Takeda που ενέκρινε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας. Η συμφωνία προβλέπει την προκαταβολή ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, ενώ επιπλέον 1,9 δισ. δολάρια συνδέονται με τις επιδόσεις του φαρμάκου.

Όπως δήλωσε η Takeda, η συμφωνία με την Novartis αναμένει να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Πώληση και του TachoSil

Ταυτόχρονα, σε μια ξεχωριστή συμφωνία, η Takeda προχωρά στην πώληση του TachoSil στην επιχείρηση Ethicon, έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ιστορικά μεγαλύτερη εξαγορά του φαρμακευτικού κλάδου από το 2000, έλαβε «σάρκα και οστά» στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε οριστικά μετά από πολλές διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πολύμηνη μάχη για τον έλεγχο της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής έλαβε τέλος, καθώς η ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την Shire έναντι 49,01 δισ. στερλίνων ή 66,53 δολαρίων ανά μετοχή -30,33 δολάρια σε μετρητά και 0,839 μετοχές της Takeda για κάθε μία της Shire, αποτιμώντας την εταιρεία στα 62 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι μέτοχοι επεσήμαναν ότι η μεγαλύτερη ιαπωνική φαρμακευτική θα συσσωρεύσει υπερβολικό χρέος για την χρηματοδότηση της συμφωνίας. Μάλιστα, επεσήμαναν τότε πως θα δυσκολέψει τον εαυτό της μετά από το δανεισμό χρημάτων για την αγορά μιας αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας φαρμάκων.

Η συμφωνία δημιουργεί την όγδοη μεγαλύτερη φαρμακευτική παγκοσμίως με συνολικές πωλήσεις 30 δισ. δολαρίων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ