Η Sanofi και η GSK θα δώσουν 72 εκατ. εμβόλια στον Καναδά

Η γαλλική φαρμακευτική Sanofi και η βρετανική GSK υποσχέθηκαν να δώσουν έως 72 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του Covid-19 στην καναδική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με αρκετά αμερικανικά εργαστήρια.

Η γαλλική φαρμακευτική Sanofi και η βρετανική GSK υποσχέθηκαν να δώσουν έως 72 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του Covid-19 στην καναδική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με αρκετά αμερικανικά εργαστήρια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι δύο όμιλοι, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι το εμβόλιό τους μπορεί να λάβει έγκριση ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021, άρχισαν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις οποίες θα συμμετάσχουν 440 εθελοντές.

“Για να ξεπεραστεί μια υγειονομική κρίση αυτού του μεγέθους, οι συνεργασίες είναι απαραίτητες. Είμαστε ευγνώμονες στον Καναδά για τη συνεργασία του. Όπως και στην GSK που συνεργάζεται μαζί μας για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου”, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi Pasteur κ. Τομά Τριόμφ, τον οποίο επικαλείται κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων.

Το υποψήφιο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τη Sanofi σε συνεργασία με τη GSK, βασίζεται στην τεχνολογία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης. Τεχνολογία που χρησιμοποίησε η Sanofi για την παραγωγή ενός από αυτά τα εμβόλια εποχικής γρίπης. Συνδυαστικά σε ένα ανοσοενισχυτικό που αναπτύχθηκε από την GSK.

Συμφωνία με αμερικανικές εταιρείες

Ο Καναδάς υπέγραψε ήδη στα τέλη Αυγούστου δύο συμφωνίες κατ ‘αρχήν με τις αμερικανικές εταιρείες Novavax και Johnson & Johnson για 38 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, σε περίπτωση που αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, καθώς και συμφωνίες στις αρχές Αυγούστου με τις αμερικανικές εταιρίες Pfizer και Moderna για 190 εκατομμύρια δόσεις.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη δεσμεύσει δόσεις του υποψήφιου εμβολίου των Sanofi και GSK — 60 εκατομμύρια δόσεις θα σταλούν στη βρετανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει 300 εκατομμύρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες 100 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα για διάθεση έως και 500 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων μακροπρόθεσμα.

“Οι δύο εταιρείες δεσμεύονται να προσφέρουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 σε προσιτή τιμή. Να το κάνουν προσιτό σε όλους”, διαβεβαιώνουν τα δύο εργαστήρια. Οι εταιρείες σχεδιάζουν επίσης να διαθέσουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στον μηχανισμό Covax. Τον μηχανισμό οποίο διαχειρίζεται ο ΠΟΥ. Αφορά την αγορά και διανομή ισότιμα ανά τον κόσμο 2 δισ. δόσεων εμβολίων το 2021.

Οι δύο εταιρείες ελπίζουν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση του εμβολίου τους στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

“Eργάζονται για να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα” ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν την παρασκευή έως και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων ετησίως.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ