Αξίζει να δειςΗ GSK, η Gilead και η Janssen στο Top-3 της έρευνας φήμης...

Η GSK, η Gilead και η Janssen στο Top-3 της έρευνας φήμης PatientView

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Εξαιρετική» ή «καλή» παραμένει η φήμη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και το 2018 σύμφωνα με το 41% των συλλόγων ασθενών στην έρευνα κοινής γνώμης PatientView, με το 53% των ομάδων να αξιολογούν ως «άριστη» ή «καλή» την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας της φαρμακοβιομηχανίας. «Πρωταγωνιστές» στο Top-3 των επιχειρήσεων φιγουράρει η GlaxoSmithKline -μέσω της ViiV Healthcare-, η Gilead Sciences και η φαρμακευτική επιχείρηση Janssen.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, στις μεμονωμένες αξιολογήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η GlaxoSmithKline, στη θεραπευτική κατηγορία κατά του HIV -μέσω της θυγατρικής ViiV Healthcare- εξακολουθεί να βρίσκεται στην Νο 1 θέση και το 2018, μεταξύ των 46 εταιρειών που ταξινομήθηκαν. Όπως τονίζει ο Alex Wyke, διευθύνων σύμβουλος του PatientView, «η ViiV έχει κάνει εξαιρετική δουλειά». Έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα συνεργαζόμενη με συλλόγους ασθενών κατά του ιού HIV και AIDS. Αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ασθενών. Ταυτόχρονα, παρέχει χρηματοδότηση στηρίζοντας έμπρακτα τις ανάγκες τους.

Η Gilead Sciences, καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τον Alex Wyke, η Gilead εμφανίζει βελτιωμένη θέση, σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, όταν ομάδες ασθενών στράφηκαν εναντίον της εταιρείας κατηγορώντας την πως τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C έχουν υψηλή τιμή. Σύμφωνα με τη νέα ταξινόμηση φαίνεται πως μπαίνει «τέλος στις διαφωνίες» που υπήρχαν με τις ομάδες ασθενών, όπως υπογραμμίζει.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Janssen, θυγατρική της Johnson & Johnson, η οποία ανέβηκε το 2018 δύο θέσεις. Την προηγούμενη χρονιά, το 2017, βρίσκονταν στην 5η θέση. Η ανοδική τάση που εμφανίζει η Janssen είναι εντυπωσιακή, όπως δηλώνει ο Alex Wyke. Κυρίως λόγω του ευρέος φάσματος φαρμάκων που διαθέτει και κατά συνέπεια των σχέσεων που αναπτύσσει με περισσότερες ομάδες ασθενών.

Ερευνητικοί συνεργάτες

Η Janssen κατέβαλε συντονισμένη προσπάθειά προκειμένου να συμπεριλάβει τους ασθενείς ως ερευνητικούς συνεργάτες το 2018. Όπως σημειώνει στο PatientView: «Συστηματικά ενσωματώνουμε τις προσδοκίες των ασθενών στα βασικά σημεία έρευνας και ανάπτυξης. Στον σχεδιασμό κλινικών δοκιμών για την ανάπτυξη φαρμάκων. Τα οποία και είναι ταχύτερα διαθέσιμα στους ασθενείς. Το 2018, όλα τα φάρμακα της Janssen που αναπτύχθηκαν εμπεριείχαν την “φωνή” των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς κλήθηκαν να συμμετάσχουν ως ερευνητικοί συνεργάτες».

Διαφάνεια και τιμολόγηση

Ένα από τα ζήτημα που εξακολουθούν να απασχολούν την φαρμακοβιομηχανία -στο σύνολο των θεραπευτικών κατηγοριών- είναι τα ζητήματα διαφάνειας και τιμολόγησης. Σύμφωνα με τον Alex Wyke, παρόλο που φαίνεται ότι το φαινόμενο υψηλής τιμολόγησης εμφανίζει σημάδια συρρίκνωσης παγκοσμίως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ανησυχία των συλλόγων ασθενών. Συνολικά, μόλις το 9% των ομάδων αξιολόγησαν τη βιομηχανία ως «εξαιρετική» ή «καλή» σε πολιτικές δίκαιης τιμολόγησης. «Είναι σαφές ότι τιμολόγηση και διαφάνεια παραμένουν τεράστιο πρόβλημα», όπως δηλώνει ο Wyke.

Στις μεγάλες «εκπλήξεις» της έρευνας, η Takeda φαίνεται πως έκανε «σχεδόν πρωτοφανές άλμα» μεταβαίνοντας από την Νο. 37 θέση στην Νο 7. Σύμφωνα με το PatientView, η απόκτηση της Shire συντέλεσε σε αυτή την μετεξέλιξη, όπως επίσης και η βελτίωση της στρατηγικής με τους συλλόγους ασθενών. «Άλμα» εμφάνισε και η φαρμακευτική επιχείρηση Sanofi, η οποία σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων, φτάνοντας έτσι στην Νο. 10 θέση το 2018.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ