Γιανκόπουλος: Έλληνας ο Νο1 επιστήμονας βιοϊατρικής στον κόσμο

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ο Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος, επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron φιγουράρει στην πρώτη θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων στελεχών του κλάδου βιοϊατρικής με αποδοχές που ξεπερνούν τα 25 εκατ. δολάρια ετησίως – περίπου 2,5 φορές το μέσο όρο των «μεγάλων» παικτών.

Ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron φιγουράρει στην πρώτη θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων στελεχών του κλάδου βιοϊατρικής με αποδοχές που ξεπερνούν τα 25 εκατ. δολάρια ετησίως - περίπου 2,5 φορές το μέσο όρο των «μεγάλων» παικτών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος είναι επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories για περισσότερα από 20 χρόνια. Στη διάρκεια της θητείας του, η Regeneron εισήγαγε επτά φάρμακα στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του SVB Leerink, η Regeneron κατατάσσεται δεύτερη (ακριβώς πίσω από τη Vertex) μεταξύ των κορυφαίων οκτώ μεγάλων βιοφαρμακευτικών επιχειρήσεων σχετικά με τη μετατροπή νέων μοριακών συνθέσεων σε επιτυχημένα φάρμακα.

Σύμφωνα με το fiercepharma, ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος έλαβε συνολικά 25,38 εκατ. δολ. το 2018 από την Regeneron. Συγκεκριμένα, τα 1,13 εκατομμύρια δολάρια αφορούν τον βασικό μισθό, τα 1,38 εκατομμύρια δολάρια μπόνους, τα 21,34 εκατομμύρια δολάρια σε option awards (δικαιώματα μετοχών) και 400.000 δολάρια σε άλλες αποζημιώσεις

Το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας που συνοδεύει τη φήμη του Γ. Δ. Γιανκόπουλου στηρίζεται στην τεράστια επιτυχία του Eylea. Πρόκειται για το blockbuster φάρμακο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το Eylea δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης, καθώς λαμβάνει νέα ένδειξη για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η Regeneron διαθέτει σήμερα έναν αγωγό με περισσότερες από 15 θεραπείες σε εξέλιξη. Αυτές αφορούν καρδιαγγειακές παθήσεις, λοιμώδεις νόσους, φλεγμονές, ανοσολογία και ογκολογία.

Στις αρχές του 2019, Sanofi και Regeneron Pharmaceuticals αναδιαμόρφωσαν την παγκόσμια Συμφωνία Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της ανοσο-ογκολογίας, για νέες θεραπείες.

Γιανκόπουλος: Τα πρώτα του βήματα

Ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία αυτή το 1989 σαν επικεφαλής επιστήμονας. Αποφοίτησε έχοντας αριστεύσει τόσο στη Σχολή Επιστημών του Μπρονξ, όσο και στο Πανεπιστήμιο Columbia, και ύστερα απέκτησε το πτυχίο του και το διδακτορικό του.

Ο Δρ. Γιανκόπουλος υπήρξε ο 11ος επιστήμονας με τις περισσότερες ετεροαναφορές τη δεκαετία του 90 (και παραμένει ακόμα και σήμερα στη λίστα με τους κορυφαίους). Το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Μαζί με κορυφαία στελέχη της ομάδας του, έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει σπουδαία φάρμακα στη βιομηχανία του φαρμάκου όπως τα Arcalyst, Eylea, Zaltrap.

Γεννήθηκε το 1959. Ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν την απελευθέρωση της από τους Τούρκους. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Αυστρία, όπου μάλιστα έμαθε μόνος του τη γερμανική γλώσσα και πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε αναγκαστικά, όμως επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της και αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της.

Από τότε που ήταν μικρό παιδί, ήθελε να μελετήσει το πως οι διάφοροι οργανισμοί αναγγεννούν ορισμένα μέρη τους.

Κάποια χρόνια αργότερα ο Γιανκόπουλος λαμβάνει τηλεφώνημα από τον Leonard Schleifer. Ήθελε να προσλάβει ταλαντούχους νέους για μια νέα εταιρεία βιοϊατρικής. Αυτή η startup θα είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει πιθανές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Ο Γιανκόπουλος ενθουσιάστηκε. Ξεκίνησε να δουλεύει εκεί και σήμερα η εταιρεία αυτή είναι πλέον γνωστή ως… Regeneron.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ