Εξαγορές στη βιομηχανία φαρμάκου βλέπει η Moody’s -Οι 4 πρωταγωνιστές

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χώρο του φαρμάκου προβλέπει σε έκθεση της Moody’s Investors Service, επισημαίνοντας πως οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Amgen Inc., Biogen Inc., Gilead Inc. και Novo Nordisk θα έχουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο.

Novo Nordisk Biogen Amgen Biogen
Οι φαρμακευτικές Amgen, Biogen, Gilead και Novo Nordisk στους δυνητικούς αγοραστές, σύμφωνα με την Moody’s

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μειωμένη ευελιξία στις τιμές σκευασμάτων, οι επερχόμενες λήξεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και οι θεσμικές προειδοποιήσεις για «περιορισμούς» στο χώρο του φαρμάκου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιθανές ευκαιρίες για νέο κύμα εξαγορών.

«Οι εταιρείες μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρούν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους. Αλλά και να οχυρωθούν έναντι εκείνων που βρίσκονται κοντά σε λήξεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Michael Levesque, αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service.

Σύμφωνα με την Moody’s, τέσσερις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προκειμένου να αποτελέσουν δυνητικούς αγοραστές. Στους βασικούς παράγοντες αυτής της ενέργειας περιλαμβάνεται η υψηλή ρευστότητα και δείκτης «χρέους προς κέρδη», όπως επισημαίνει η έκθεση. Στην κατηγορία αυτή εντάσσει τις φαρμακευτικές: Amgen, Biogen, Gilead και Novo Nordisk.

Επίσης, η Bristol-Myers Squibb Co. χαρακτηρίζεται ως εταιρεία «πολύ υψηλής ικανότητας» για πιθανές συγχωνεύσεις ή εξαγορές. Ωστόσο, η δρομολογημένη ολοκλήρωση εξαγοράς της Celgene θα αλλάξει αυτό το δεδομένο, όπως τονίζει η Moody’s.

Πιθανά σενάρια

Σε χαμηλότερη κλίμακα, ως δυνητικοί αγοραστές αλλά με περιορισμένη ικανότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, περιλαμβάνονται η Allergan Plc, η AstraZeneca Plc, η GlaxoSmithKline Plc, η Mylan, και η Takeda Pharmaceutical Company. Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για εταιρείες με χαμηλότερα επίπεδα ρευστότητας. Όπως επίσης και υψηλότερο δείκτη «χρέους προς κέρδη», όπως αναφέρει η έκθεση.

συγχωνεύσεων και εξαγορών φαρμάκου Moody's Amgen, Biogen, Gilead και Novo Nordisk

Η Moody’s εκτιμά πως οποιαδήποτε δραστηριότητα συγχωνεύσεων ή εξαγορών σημειωθεί θα επικεντρωθεί στο χώρο της ογκολογίας και της γονιδιακής θεραπείας. Αντανακλώντας πρακτικά πρόσφατες κινήσεις που σημειώθηκαν στον κλάδο, όπως η εξαγορά της Loxo Oncology από την Eli Lilly & Co, η απόκτηση της Nightstar Therapeutics από την Biogen. Η εξαγορά της Spark Therapeutics από την Roche Holding. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόθεση της Merck & Co Inc. να αποκτήσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Tilos Therapeutics, σε μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να αποτιμηθεί στα 773 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, σημαντικό ανάχωμα για περαιτέρω εξαγορές αποτελούν οι υψηλές προσδοκίες της αγοράς βιοτεχνολογίας. Στους επενδυτικούς κινδύνους, για τους δυνητικούς αγοραστές, περιλαμβάνονται τα μη εγγυημένα αποτελέσματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στις κλινικές μελέτες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, όπως τονίζει η Moody’s, είναι η περίπτωση της AbbVie όταν απέκτησε την Stemcentrx Inc. το 2016 έναντι 5,8 δισ. δολ. Διαδοχικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών με μη επιτυχή έγκριση σειράς φαρμάκων ανάγκασε την εταιρεία να αποχωρήσει από το επενδυτικό πλάνο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ