TOP NEWS11 εταιρείες επενδύουν σε γραμμές παραγωγής για γονιδιακές θεραπείες

11 εταιρείες επενδύουν σε γραμμές παραγωγής για γονιδιακές θεραπείες

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Έντεκα φαρμακευτικές εταιρείες υπό την «ηγεσία» της Pfizer και της Novartis, επενδύουν συνολικά 2 δισ. δολ. για την ανάπτυξη νέων γονιδιακών θεραπειών από το 2018, όπως αποκαλύπτει το Reuters, σε μια προσπάθεια για καλύτερο έλεγχο και παραγωγή φτηνότερων φαρμάκων παγκοσμίως.

Έντεκα φαρμακευτικές εταιρείες υπό την «ηγεσία» της Pfizer και της Novartis, επενδύουν συνολικά 2 δισ. δολ. για την ανάπτυξη νέων γονιδιακών θεραπειών από το 2018, όπως αποκαλύπτει το Reuters, σε μια προσπάθεια για καλύτερο έλεγχο και παραγωγή φτηνότερων φαρμάκων παγκοσμίως.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το πλήρες πεδίο εφαρμογής του σχεδίου της Novartis, ύψους 500 εκατ. δολ. αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη με τον επικεφαλής του τομέα γονιδιακής θεραπείας της εταιρείας στο Reuters. Ενώ από πλευράς της, η Pfizer έχει διαθέσει 600 εκατ. δολ. για να κατασκευάσει δικές της μονάδες παραγωγής γονιδιακής θεραπείας.

Οι γονιδιακές θεραπείες, αντικαθιστούν την κατεστραμμένη ή μεταλλαγμένη μορφή ενός γονιδίου που βρίσκεται στα κύτταρα ενός ασθενούς. Έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν σοβαρές ασθένειες σε μία μόνο δόση.

Σύμφωνα με το Reuters, η δημιουργία ιδιόκτητων γραμμών παραγωγής για τις 11 φαρμακευτικές αποτελεί «απάντηση» στο αυξημένο κόστος και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από τα συμβόλαια τρίτων.

«Υπάρχει σχετικά μικρή ικανότητα στις συμβάσεις παραγωγών για την ανάπτυξη νέων γονιδιακών θεραπειών από τις εταιρείες», όπως σημειώνει ο κ. David Lennon, πρόεδρος της AveXis, τμήμα γονιδιακής θεραπείας της Novartis.

«Απαιτούνται δυνατότητες εσωτερικής παραγωγής των θεραπειών μακροπρόθεσμα» σημειώνει ο κ. David Lennon.

Ψήφος εμπιστοσύνης

«Οι φαρμακευτικές λαμβάνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” μέσω των επενδύσεων που πραγματοποιούν για νέες θεραπείες ή όταν παράγουν κλινικά δεδομένα που αποδεικνύουν σημαντικό όφελος» όπως υπογραμμίζει ο κ. Bob Smith, αντιπρόεδρος του τμήματος γονιδιακής θεραπείας της Pfizer.

Η γονιδιακή θεραπεία είναι ένας από τους πλέον «καυτούς τομείς» έρευνας για τις φαρμακευτικές. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση διάθεσης αυτών των θεραπειών στην αγορά.

Μέχρι στιγμής, ο FDA έχει δώσει εγκρίσεις σε δύο περιπτώσεις έως τώρα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με Zolgensma της Novartis. Συνολικά αναμένει 40 νέες γονιδιακές θεραπείες να εισέλθουν στην αμερικανική αγορά έως το 2022.

Αποτέλεσμα είναι εταιρείες όπως η Bluebird Bio, η PTC Therapeutics και η Krystal Biotech να επενδύουν σε γραμμή παραγωγής για γονιδιακές θεραπείες. Οι επενδύσεις γίνονται στα πρότυπα της Biomarin Pharmaceutical Inc, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας στην αιμορροφιλία. Η εταιρεία δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές εγκαταστάσεις του κλάδου το 2017.

Νέες μονάδες

Η Krystal, η οποία αναπτύσσει θεραπείες για σπάνιες δερματικές παθήσεις, έχει κατασκευάσει μία μονάδα παραγωγής. Στόχος της είναι να επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε νέα μονάδα παραγωγής. Η νέα μονάδα θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον Δεκέμβριο.

Η MeiraGTx, η οποία επικεντρώνεται σε γονιδιακές θεραπείες για οφθαλμικές παθήσεις, δαπανά περί τα 25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη μεταποίηση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων διαδικασιών παραγωγής.

Παρά τις κινήσεις αυτές, όμως, οι εξωτερικοί παραγωγοί μέσω συμβολαίων -όπως η Lonza και η Thermo Fisher θεωρείται σίγουρο πως θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις δραστηριότητες τους. Κυρίως λόγω της αυξημένης έντασης που υπάρχει στη ζήτηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ