ΕπιχειρηματικάΔερμιτζάκης -Covid: Ορατός ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν εκ νέου

Δερμιτζάκης -Covid: Ορατός ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν εκ νέου

- Advertisement -

«Παραμένει ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν εκ νέου», όπως τόνισε σήμερα ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, υπογραμμίζοντας πως στην παρούσα φάση η πανδημία, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, δείχνει ελεγχόμενη.

«Παραμένει ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν εκ νέου», όπως τόνισε σήμερα ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, υπογραμμίζοντας πως στην παρούσα φάση η πανδημία, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, δείχνει ελεγχόμενη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, δεν ανησυχεί υπερβολικά για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού: «Η αυξημένη κυκλοφορία της εν λόγω μετάλλαξης, φαίνεται μέχρι τώρα να σχετίζεται με τοπικές επιδημίες και όχι με τεράστια μεταδοτικότητα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερμιτζάκη, καθώς ο εμβολιασμός είναι το μόνο σταθερό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προκύψει εάν μειωθεί ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης.

Να συζητηθεί άμεσα το θέμα εμβολιασμού των παιδιών

Ο Μ. Δερμιτζάκης τόνισε πως είναι άμεση ανάγκη να ανοίξει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών «τα οποία αποτελούν το 20% του πληθυσμού».
Ανέφερε ακόμη ότι εξίσου σημαντική με το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι και η κατανομή αυτής σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

«Παρατηρούμε διεθνώς ότι τα ποσοστά εμβολιασμού διαφέρουν μεταξύ διαφόρων ομάδων, ανάλογα με την ηλικία, το μορφωτικό ή και το οικονομικό επίπεδο. Η ομοιόμορφη κατανομή είναι αναγκαία για την επίτευξη της επιθυμητής συλλογικής ανοσίας», πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Κυτταρική ανοσία

Την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η κυτταρική ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού. Όπως εξήγησε η Βασιλική Πιτυρίγκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονική Σύμβουλος & Επιστημονική Υπεύθυνη Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου στον Όμιλο, η πραγματική ανοσία του πληθυσμού πιθανότατα υποεκτιμάται, αφού ο έλεγχος αντισωμάτων δεν αποτυπώνει τη συνολική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού απέναντι στον ιό.

Η κυτταρική ανοσία σχετίζεται με την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων τα οποία διατηρούν ανοσολογική μνήμη. Η μνήμη αυτή επιτρέπει μια ταχύτερη και ισχυρότερη απόκριση (προστατευτική ανοσία) του οργανισμού μας σε μια επόμενη συνάντηση με το ίδιο ιό.

«Αρκετές μελέτες δείχνουν πως κυτταρική ανοσία αναπτύσσει έως 60% των ασυμπτωματικών φορέων και έως 85% των ασθενών που εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, ακόμη και χωρίς παρουσία αντισωμάτων», τόνισε κ. Πιτυρίγκα και πρόσθεσε: «η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών, στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου Covid – 19 και στον προσδιορισμό της συλλογικής ανοσοποίησης».

Ιατρική Ακριβείας – Γενετικοί Προληπτικοί Έλεγχοι

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης, στη μετα – covid εποχή, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η Γονιδιωματική Ιατρική, η οποία συμβάλλει ήδη και στην έρευνα για τον κορωνοϊό, ενώ στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της Προληπτικής Ιατρικής.
«50% του ρίσκου μελλοντικής εμφάνισης ασθενειών είναι «γραμμένο» στο γονιδίωμα του κάθε ανθρώπου».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ