«Χρυσοφόρο» το Keytruda της Merck – Απόδοση 89,2% στις πωλήσεις τριμήνου

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Υψηλές αποδόσεις καταγράφει το σκεύασμα Keytruda της φαρμακευτικής επιχείρησης Merck & Co, επιτυγχάνοντας ποσοστιαία απόδοση 89,2% στις πωλήσεις δεύτερου τριμήνου 2018 (στα 1,67 δισ. δολάρια ο τζίρος).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η φαρμακοβιομηχανία Merck & Co ανακοίνωσε πτώση 12,3% στα κέρδη τριμήνου, εξαιτίας της αύξησης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,71 δισ. δολάρια ή 63 σεντς ανά μετοχή έναντι των 1,95 δισ. δολαρίων ή 71 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.


Το πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα Keytruda, εκτοξεύει την Merck στη δεύτερη θέση του top10 των πωλήσεων φαρμάκων έως το 2024, με τους αναλυτές να κάνουν λόγοα για πρόβλεψη στα 12,69 δισ. δολάρια από 3,82 δισ. δολ.
Το σκεύασμα, που ανήκει στην κατηγορία ανοσοθεραπείας, εξασφαλίζει το «αργυρό» μετάλλιο στην επιχείρηση, με πρόβλεψη για σταθερά ανοδική πορεία της φαρμακευτική επιχείρησης στα επόμενα χρόνια.
Στα μέσα Ιουνίου 2018 έλαβε το «πράσινο φως» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε νέα θεραπευτική κατηγορία, αυτή του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Η ένδειξη για το Keytruda αφορά περιπτώσεις ασθενών των οποίων η νόσος επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση του κύκλου χημειοθεραπείας, μετά τα θετικά αποτελέσματα ερευνών, όπως τονίζουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Στο 14,3% των ασθενών με υποτροπιάζον ή μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το φάρμακο έδειξε θετική ανταπόκριση (PD-L1 βιοδείκτης) στο διάστημα των 12 περίπου μηνών που διήρκησε η μελέτη. Τα θετικά αποτελέσματα ανταπόκρισης στο φάρμακο διατηρήθηκαν για έξι ή και περισσότερο μήνες στο 91% των ασθενών.
Η νέα ένδειξη δίνει τη δυνατότητα στην Merck να προωθήσει τις πωλήσεις του φαρμάκου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ταχύτερα από τις ανταγωνίστριες εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα δοκιμών, που δείχνουν ότι ένας συνδυασμός του φαρμάκου Keytruda και χημειοθεραπείας βελτίωσε σημαντικά τη συνολική επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC).
Τα αποτελέσματα της μελέτης KEYNOTE-189 παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της American Association for Cancer Research (AACR). Έδειξαν ότι η χορήγηση του Keytruda (pembrolizumab) σε συνδυασμό με πεμετρεξίδη και σισπλατίνη ή καρβοπλατίνη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 51% σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία μόνο!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ