ΕπιχειρηματικάΑυξημένος ο λογαριασμός του εξωνοσοκομειακού clawback για το 2020

Αυξημένος ο λογαριασμός του εξωνοσοκομειακού clawback για το 2020

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Αυξημένος θα είναι ο «λογαριασμός» του clawback που θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εξωνοσοκομειακό clawback για το 2020 έκλεισε στα 794,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2019 που διαμορφώθηκε 786,5 εκατ. ευρώ.

Αυξημένος θα είναι ο «λογαριασμός» του clawback που θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία του clawback που παρατηρείται κάθε χρόνο προκαλεί ασφυξία στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι το εξωνοσοκομειακό clawback για το 2020 θα ξεπέρναγε τα 900 εκατ. ευρώ.

Σε διαδικτυακή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) με τον ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Φεβρουάριο ενημερώθηκαν ότι με μια σειρά παρεμβάσεων κυρίως για το δεύτερο εξάμηνο το clawback θα μειώνονταν και θα έκλεινε περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Τελικά σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr το clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα έκλεισε στα 794,5 εκατ. ευρώ για το 2020 αυξημένο σε σχέση με το 2019.

Ανεξέλεγκτη η εξωνοσοκομεική δαπάνη

Συγκεκριμένα η συνολική δαπάνη στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα για το 2020 διαμορφώνεται στα 3,450 δις ευρώ όπου τα 1,191 δις ευρώ αφορούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 2,259 τα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είχε υπολογιστεί στα 1,915 δις ευρώ. Με την αφαίρεση από τα 3,450 δις ευρώ του rebate, τη δαπάνη των ευρωπαίων ασφαλισμένων, τον προϋπολογισμό των εμβολίων 132,7 εκατ. ευρώ και του ΕΚΑΣ που ανέρχεται σε 31 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλων εκπτώσεων η δαπάνη διαμορφώθηκε στα 2,710 δις ευρώ, δηλαδή 794,5 εκατ. ευρώ πάνω από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με το rebate στο εξωνοσοκομειακό φάρμακο εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ δηλ. η συνολική επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες (rebate-clawback) για το 2020 αναμένεται να φτάσει 1,3 δις εύρω. Παράλληλα το νοσοκομειακό clawback εκτιμάτε ότι θα είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019 και μαζί με το rebate μπορεί να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Πάγιο αίτημα του φαρμακευτικού κλάδου είναι η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και ο εξορθολογισμός του μηχανισμού των αυτόματων υποχρεωτικών επιστροφών. Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξή που ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ έχει χαρακτηριστεί ως ένα θετικό βήμα από το σύνολο του κλάδου άλλα όπως έχει τονιστεί δεν λύνει το πρόβλημα.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγορά είναι αναγκαίο να προχωρήσουν δραστικές μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το clawback. Τα ίδια στελέχη εκφράζουν και την αγωνία τους μετά την αλλαγή της κατανομής του clawback από 90/10 σε 80/20. Η εξαίρεση των γενοσήμων και όλων των off-patent φαρμάκων από το 20% του clawback ανάπτυξης που ισχύει από το δεύτερο 6μηνο του 2020 εκφράζουν φόβους ότι θα επιβαρύνει οικονομικά τα καινοτόμα φάρμακα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ