Αποστολίδης: Νέες προκλήσεις για AbbVie και Allergan -Ισχύς εν τη ενώσει

  • Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό

«Η συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την εξάλειψη όποιων εμποδίων στη διερεύνηση νέων οριζόντων στην επιστήμη» όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής επιχείρησης AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης, στο απόηχο της πρόσφατης συνένωσης με την Allergan. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι από τους πρώτους μήνες της συνένωσης είναι προφανές ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει μόνο πρόοδο και ανάπτυξη οι οποίες θα στηριχθούν με ενδελεχή στρατηγικό επιχειρηματικό σχεδιασμό και θα επιτευχθούν χάρη στη σκληρή και μεθοδική δουλειά των ταλαντούχων συνεργατών μας» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης μιλώντας στο healthpharma.gr.

«Η συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την εξάλειψη όποιων εμποδίων στη διερεύνηση νέων οριζόντων στην επιστήμη» όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής επιχείρησης AbbVie, Πασχάλης Αποστολίδης, στο απόηχο της πρόσφατης συνένωσης με την Allergan

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κύριε Αποστολίδη, το 2020 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την AbbVie και την Allergan. Ποια είναι τα ισχυρά χαρτιά αυτής της ενοποίησης και ποιες οι προσδοκίες σας;

Μια εποχή ορόσημο ξεκίνησε στις 8 Μαΐου του 2020 για την AbbVie και την Allergan, δύο εδραιωμένες εταιρείες στον χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας οι οποίες ενωμένες δημιουργούν μια ισχυρή φαρμακευτική εταιρεία, την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο βάσει κύκλου εργασιών. Τα δύο στιβαρά χαρτοφυλάκια που διαθέτουμε, αλληλοσυμπληρώνονται σε διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες και έτσι ως μια εταιρεία θα συμβάλλουμε θετικά στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ενοποίηση θα δώσει τη δυνατότητα στην AbbVie να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην φαρμακευτική αγορά χάρη στην αναμενόμενη ισχυροποίηση της κερδοφορίας και τις ενισχυμένες ταμειακές ροές σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ανοίγει νέους ορίζοντες στην ευρύτερη στήριξη της καινοτομίας η οποία θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι από τους πρώτους μήνες της συνένωσης είναι προφανές ότι το μέλλον μάς επιφυλάσσει μόνο πρόοδο και ανάπτυξη οι οποίες θα στηριχθούν με ενδελεχή στρατηγικό επιχειρηματικό σχεδιασμό και θα επιτευχθούν χάρη στη σκληρή και μεθοδική δουλειά των ταλαντούχων συνεργατών μας.

Προστιθέμενη αξία στη συνένωση αυτή προσδίδουν και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών που βρίσκονται στους πιο παραγωγικούς κόμβους καινοτομίας στον κόσμο και χάρη σε αυτές βρισκόμαστε στον πυρήνα της πρωτοποριακής έρευνας ενισχύοντας τις δυνατότητές μας να προωθούμε τις καλύτερες ιδέες με ταχύτερους ρυθμούς.

Η τέταρτη λοιπόν φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο δημιουργείται από την ένωση της AbbVie και της Allergan. Ποιες οι οικονομικές προβλέψεις και ποια τα σχέδια ανάπτυξης της ενοποιημένης εταιρείας;

Μια τέτοιου βεληνεκούς συνεργασία θέτει πολλές νέες προκλήσεις και για τους δύο οργανισμούς. Όμως κυρίως αποτελεί μια νέα ευκαιρία για όλους καθώς θα εργαστούμε όλοι μαζί ώστε το μέγεθος των κοινών εμπορικών δραστηριοτήτων να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια έξι ετών από το 2013, η AbbVie κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της από 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 33 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην Έρευνα & Ανάπτυξη, την οποία διπλασιάσαμε με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Οι επενδύσεις αυτές έχουν αποδώσει καθώς από το 2013 εξασφαλίσαμε 14 εγκρίσεις νέων φαρμάκων και ενδείξεων.

Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie
Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie

Είμαστε περήφανοι γιατί σήμερα βρισκόμαστε σταθερά στην κορυφή της βιομηχανίας σε κύριους συντελεστές, όπως η συνολική απόδοση των μετόχων, η αύξηση των εσόδων, η αύξηση των αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή.

Με την ένωση των δύο εταιρειών, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της AbbVie θα ανέλθει σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια που σημείωσε το 2020. Η οικονομική μας ευρωστία θα προσφέρει σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, υποστηρίζοντας διαφορετικές και συνεχείς επενδύσεις στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών.

Είναι όμως μόνο τα οικονομικά μεγέθη που είναι οδηγός για τις δύο εταιρείες ή ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός είναι εξίσου καίριος στην επιχειρηματική αυτή κίνηση;

Το σημαντικότερο που προκύπτει πράγματι απ’ αυτή τη συνένωση είναι ότι πλέον θα συμβάλλουμε ακόμα πιο ενεργά και πιο δυναμικά στη βελτίωση της ζωής και της υγείας περισσότερων ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι μόνο μέσα από τις καινοτόμες θεραπείες αλλά και από την ευρύτερη δραστηριότητά μας ως εταιρεία.

Στην AbbVie όπως και στην Allergan υπηρετούμε τους ασθενείς και τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Για τους ασθενείς μας εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να ανακαλύπτουμε συνεχώς νέους δρόμους στην έρευνα και την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων. Μας χαρακτηρίζει το πάθος και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Ενώνουμε τους ανθρώπους, καθώς η συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την εξάλειψη όποιων εμποδίων για τη διερεύνηση νέων οριζόντων στην επιστήμη. Επιβραβεύουμε τους εργαζομένους μας για τη συμβολή τους στα επιτεύγματά μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που όλα όσα είναι η AbbVie είναι και η Allergan η οποία πρεσβεύει τις ίδιες αρχές, αξίες και πρακτικές.

Οι ασθενείς και η βελτίωση της υγείας τους είναι το επίκεντρο σας όπως αναφέρατε. Ποιοι ασθενείς και ποιες θεραπευτικές κατηγορίες είναι στο πεδίο των ενδιαφερόντων σας μετά την ενοποίηση;

Το χαρτοφυλάκιό μας βασίζεται πλέον σε πέντε βασικούς τομείς ανάπτυξης Ανοσολογία, Αιματολογία, Οφθαλμολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις. Θεραπείες που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Θα επικεντρωθούμε σε θεραπευτικά πεδία όπου διαθέτουμε αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία σε περισσότερες από 60 παθήσεις με περισσότερα από 30 brands. Όμως θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και σε πεδία που εμφανίζουν σοβαρά θεραπευτικά κενά. Όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα μήτρας, η κυστική ίνωση. Η αναπαραγωγική υγεία, η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Κρίσιμης σημασίας χαρτοφυλάκιο για την AbbVie, αποτελεί αυτό της Αισθητικής Ιατρικής. Η Αισθητική Ιατρική θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο χαρτοφυλάκιο με εμβληματικά brands. Όπως ενέσιμες θεραπείες προσώπου, λιπογλυπτική σώματος. Πλαστική χειρουργική, φροντίδα δέρματος και άλλα προϊόντα. Στην Ελλάδα επίκεντρο της δραστηριότητας αποτελεί η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για την κοσμητική χρήση. Η κορυφαία σειρά υαλουρονικών και τα ιατρικά μηχανήματα λιπογλυπτικής. Η εταιρεία που δημιουργείται είναι η ‘Allergan Aesthetics, μια εταιρεία της AbbVie’ και θα διατηρήσει τη δική της διακριτή ταυτότητα. Η AbbVie θα αναλάβει επίσης την προώθηση των οφθαλμολογικών σκευασμάτων και της βοτουλινικής τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση.

Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie
Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie
Όσα μας αναφέρετε είναι πραγματικά αισιόδοξα τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε επίπεδο βελτίωσης της υγείας των ανθρώπων. Πιστεύετε ότι αντίστοιχη επιτυχία αναμένεται και στην Ελλάδα όπως και το εξωτερικό; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται;

Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι ότι όπως και παγκοσμίως έτσι και στην Ελλάδα η συνένωση αυτή θα είναι εξαιρετικά επιτυχής. Είναι σημαντικό όμως να σημειώσουμε ότι για την Ελλάδα οι αστάθμητοι παράγοντες που ακολουθούν την επιχειρηματικότητα γενικά αλλά και ειδικά τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες κάθε χρόνο καλούνται να επιστρέφουν ποσά διαρκώς αυξανόμενα στην πολιτεία, ο όποιος προγραμματισμός είναι σχεδόν πάντα υπό αίρεση και επαναξιολόγηση.

Εμείς δεσμευόμαστε να εργαστούμε από κοινού με την Πολιτεία. Να καταθέσουμε ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις βάσει των καλύτερων διεθνών πρακτικών ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας. Ενός συστήματος το οποίο κυρίως θα σέβεται και θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Εμείς πιστεύουμε ότι η υγεία είναι η πολυτιμότερη επένδυση για κάθε κοινωνία. Θα παλέψουμε γι’ αυτή με σθένος. Θα υποστηρίξουμε δυναμικά την ενίσχυση της καινοτομίας. Καθώς αυτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και να τους προσφέρει την ελπίδα για το μέλλον. Την επιθυμητή ευημερία που αξίζουν όλοι οι άνθρωποι χωρίς αποκλεισμούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ