Ανίατες ασθένειες «θερίζουν» 240 εργαζόμενους τεχνολογικής εταιρείας

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Συγγνώμη από τους πρώην και εν ενεργεία εργαζόμενους της ζητά η Samsung Electronics, η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στην αγορά της Νότιας Κορέας, για την έκθεση τους σε ανίατες ασθένειες, όπως η λευχαιμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 240 άτομα υπέφεραν από ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση κινδύνων εν ώρα εργασίας, στις μονάδες παραγωγής της Samsung, με περίπου 80 εξ αυτών να έχουν καταλήξει.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι υπάλληλοι της εταιρείας ασθένησαν, ενώ εργάζονταν στις γραμμές παραγωγής μικροκυκλωμάτων κι οθονών για τις συσκευές που παράγει η Samsung.

O Κιμ Κι-ναμ εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος παραγωγής συσκευών της εταιρείας, που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των μικροκυκλωμάτων, αλλά και των οθονών, ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τα θύματα, στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Σεούλ.

Ανεπιτυχής διαχείριση κινδύνου

Ο ίδιος είπε ότι η εταιρεία απέτυχε να διαχειριστεί επιτυχώς τους κινδύνους υγείας στις γραμμές παραγωγής των μικροκυκλωμάτων και των οθονών LCD.

Η Samsung Electronics είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως και η κυρίαρχη θυγατρική του Group Samsung.

Μολονότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Νότου, καθιστώντας την εταιρεία ως την 11η μεγαλύτερη επιχείρηση παγκοσμίως, βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για «ένοχες» πολιτικές διασυνδέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 240 άτομα υπέφεραν από ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση κινδύνων εν ώρα εργασίας, στις μονάδες παραγωγής της Samsung, με περίπου 80 εξ αυτών να έχουν καταλήξει.

Αποζημιώσεις ανά περίπτωση

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που είδε τα φώτα της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα, η Samsung Electronics θα καταβάλει στους υπαλλήλους του ομίλου αποζημίωση μέχρι 133.000 δολάρια ανά περίπτωση.

Η αποζημίωση καλύπτει 16 τύπους καρκίνου, σπάνιες ασθένειες, αποβολές εγκυμοσύνης και συγγενείς ασθένειες που υφίστανται τα παιδιά των εργαζομένων. Οι αιτούντες αποζημίωσης πρέπει να έχουν εργαστεί στις μονάδες της Samsung από το 1984 και κατόπιν.

Το σκάνδαλο είδε τα φώτα της δημοσιότητας το 2007 όταν πρώην εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής και οι οικογένειές τους, διαγιγνώσκονταν ή πέθαινε από διάφορες μορφές καρκίνου.

Δικαίωση για τις οικογένειες

Έπειτα από μακράν περίοδο εξέτασης και δικαστικές αποφάσεις 10ετίας η κρατική υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας της Σεούλ και η επιτροπή διαμεσολάβησης έφτασε σε… αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της ομάδας των συγγενών Γουανγκ Σανγκ-Γκι, του οποίου η 22χρονη κόρη πέθανε από λευχαιμία το 2007, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν ευτυχής που μπορούσε πλέον να τηρήσει τις υποσχέσεις που της έδωσε.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε «Ειλικρινά, η συγγνώμη δεν είναι αρκετή για τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά θα την δεχτούμε. Καμία συγγνώμη δεν θα αρκεί για να θεραπεύσει τις προσβολές, τον πόνο των ασθενειών και την ταλαιπωρία για όσους απώλεσαν μέλη της οικογένειας τους».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ