Τι προβλέπει η συμφωνία AbbVie με Samsung Bioepis – Στο επίκεντρο το Humira

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

«Προστασία» σε βιοϊσοδύναμη έκδοση του blockbuster φαρμάκου της επιχειρεί ο φαρμακευτικός κολοσσός AbbVie Inc προχωρώντας σε συμφωνία με τη Samsung Bioepis και την Biogen Inc, προκειμένου να αποκλείσει από τον ανταγωνισμό αμερικανικές εταιρείες στην ανάπτυξη του Humira, μέχρι το 2023.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία που υπογράφει η AbbVie στη διάρκεια του τελευταίου έτους, επιχειρώντας να θωρακίσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του κορυφαίου σε πωλήσεις φαρμάκου της στον κόσμο.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, το φάρμακο που αντιμετωπίζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα πέτυχε πωλήσεις ύψους 18,43 δισ. δολαρίων την προηγούμενη χρονιά, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα 2/3 των καθαρών εσόδων της φαρμακευτικής επιχείρησης AbbVie.

Η άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης της Samsung Bioepis για το βιοϊσοδύναμο φάρμακο του Humira θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου 2023, καταβάλλοντας και τις προβλέψεις επί των δικαιωμάτων στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Humira, σύμφωνα με την AbbVie.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ποια είναι η Samsung Bioepis

Η Samsung Bioepis συνεργάζεται με τη Biogen για την εμπορία φαρμάκου στην Ευρώπη και την Merck & Co στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Samsung Bioepis από το 2012 που ιδρύθηκε και μέχρι σήμερα, έχει επενδύσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη φαρμάκων και έχει λάβει εγκρίσεις για δύο βιοομοειδή στην Ευρώπη και για ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε στην Ευρώπη τη βιοομοειδή εκδοχή του φαρμάκου Enberg για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα της Amgen, με πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας.

Επίσης, έχει λάβει έγκριση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική για το αντίγραφο του Remicade της Johnson & Johnson και αναμένει ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αποφάσεις για τις αντίστοιχες εκδοχές του Humira της AbbVie Inc και του Herceptin της Roche.

Στόχος της Samsung Bioepis είναι να επιδιώξει συνεργασίες και με άλλες φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου σε βάθος δεκαετίας να γίνει κατασκευάστρια πρωτότυπων φαρμάκων έχοντας τη δυνατότητα να διεξάγει όλες τις φάσεις της ανάπτυξης νέων βιολογικών προϊόντων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ