Ένα βήμα πιο κοντά κατά της διαδικασίας γήρανσης οι επιστήμονες

Ένα βήμα πιο κοντά στο να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης βρίσκονται οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Ένα βήμα πιο κοντά στο να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης βρίσκονται οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο (UCSD). 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το CNN, ομάδα επιστημόνων μελέτησε τη γήρανση στη μαγιά – που επιλέχθηκε επειδή είναι εύκολο κανείς να διαχειριστεί τα κύτταρά της – προκειμένου να κατανοήσει εάν διαφορετικά κύτταρα γερνούν με τον ίδιο ρυθμό και για τον ίδιο λόγο.

Αυτό που βρήκαν ήταν ενδιαφέρον. Ακόμη και κύτταρα που κατασκευάζονται από τα ίδια γενετικά υλικά και μέσα στο ίδιο περιβάλλον γέρασαν με «εντυπωσιακά διαφορετικούς τρόπους», σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Science.

Περίπου τα μισά από τα κύτταρα του ζυμομύκητα γέρασαν λόγω της σταδιακής εξασθένισης του πυρηνίσκου, ενός στρογγυλού σώματος που βρίσκεται στον πυρήνα ενός κυττάρου, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Ωστόσο, τα υπόλοιπα κύτταρα γέρασαν λόγω δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων, που παράγουν ενέργεια ενός κυττάρου.

Πυρηνική και μιτοχονδριακή οδός

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα κύτταρα επιλέγουν μία από τις δύο οδούς – την πυρηνική ή την μιτοχονδριακή – νωρίς στη ζωή, και συνεχίζουν την πορεία της γήρανσης έως ότου τελικά εξασθενήσουν και πεθάνουν.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν περαιτέρω δοκιμές για να καταλάβουν πώς συμπεριφέρθηκαν τα κύτταρα.

«Για να καταλάβουμε πώς τα κύτταρα λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, εντοπίσαμε τις μοριακές διαδικασίες που διέπουν κάθε διαδρομή γήρανσης και τις συνδέσεις μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας ένα μοριακό κύκλωμα που ελέγχει τη γήρανση των κυττάρων, ανάλογο με τα ηλεκτρικά κυκλώματα που ελέγχουν τις οικιακές συσκευές», δήλωσε ο κ. Nan Hao, βασικός συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών και Μοριακής Βιολογίας του UCSD.

Αφού μοντελοποίησε το «τοπίο της γήρανσης», η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να χειριστεί – και να βελτιστοποιήσει – τη διαδικασία γήρανσης, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις υπολογιστών για να επαναπρογραμματίσουν το κύριο κύκλωμα και να τροποποιήσουν το DNA του.

Νέα διαδρομή γήρανσης

Έτσι, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια «νέα διαδρομή γήρανσης», με μια δραματικά εκτεταμένη διάρκεια ζωής. Αυτό, πιστεύουν οι ερευνητές, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην πιθανότητα καθυστέρησης της γήρανσης του ανθρώπου.

«Αυτό είναι ένα μονοπάτι γήρανσης που δεν υπήρξε ποτέ. Επειδή καταλαβαίνουμε πώς ρυθμίζεται, μπορούμε βασικά να σχεδιάσουμε ή να ρυθμίσουμε μια νέα διαδρομή γήρανσης», δήλωσε ο κ. Hao στο CNN.

«Η μελέτη μας αυξάνει τη πιθανότητα ορθολογικού σχεδιασμού γονιδίων ή θεραπειών με βάση χημικά για να επαναπρογραμματίσουμε τον τρόπο γήρανσης των ανθρώπινων κυττάρων. Στόχος είναι η αποτελεσματική καθυστέρηση της γήρανσης του ανθρώπου. Όπως και η παράταση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου», δήλωσε ο κ. Hao.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δοκιμάσουν το μοντέλο τους σε σύνθετα κύτταρα, οργανισμούς και τελικά σε ανθρώπους, καθώς και να δοκιμάσουν πώς οι συνδυασμοί θεραπειών και φαρμάκων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μακροζωία.

«Η γήρανση είναι ένα θεμελιώδες βιολογικό ζήτημα. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη διαδικασία γήρανσης», δήλωσε ο κ. Hao στο CNN. Όσον αφορά στη σημασία για την ιατρική, είπε ότι «η γήρανση σχετίζεται με πολλές ασθένειες. Οπότε, αν μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της γήρανσης ή να προωθήσουμε τη μακροζωία, θα είναι επωφελές για την κοινωνία».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ