Αυτοπεποίθηση και Ρινοπλαστική: Τι δείχνουν οι έρευνες…

Η ρινοπλαστική είναι πλέον μια διαδεδομένη αισθητική χειρουργική επέμβαση εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι προσφεύγουν σε ρινοπλαστική κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με μελέτες η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία και κυρίως την αυτοπεποίθηση των ατόμων που είτε η φύση δεν τους προίκισε με όμορφη μύτη, είτε κάποιος τραυματισμός ή νόσος επιδείνωσε την εμφάνισή της.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες, μεταξύ αυτών και μία ανασκόπηση 16 μελετών από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που έχουν αξιολογήσει την αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων και την ποιότητα ζωής τους πριν και μετά από τη ρινοπλαστική και διαπίστωσαν ότι η επέμβαση βελτιώνει και τα δύο αυτά πεδία.

Όσοι έλαβαν μέρος σε αυτές έκριναν ότι τόσο η αυτοπεποίθησή τους όσο και η ποιότητα ζωής τους βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με αυτά πριν από την επέμβαση και ανέφεραν ότι είχαν βελτιωμένη εικόνα μετά από τη διενέργεια της επέμβασης.

Πολυετής σκέψη

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ρινοπλαστική παίρνουν την απόφαση μετά από πολυετή σκέψη, αφού έχουν υποφέρει για χρόνια, νοιώθοντας αμηχανία ή ντροπή εξαιτίας σοβαρών ή ορισμένες φορές και ασήμαντων ατελειών στη μύτη τους. Αισθάνονται ότι η χειρουργική επέμβαση θα κάνει ευτυχισμένους και στη μεγάλη πλειονότητα αυτό ισχύει. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι στην επέμβαση προχωρούν μόνο άτομα μέσης ηλικίας.

Αντιθέτως, ένας μεγάλος αριθμός είναι νέοι μεταξύ 20 και 30 ετών», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας και προσθέτει: «Μετά την επέμβαση οι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι οι μύτες τους παύουν να τραβούν την προσοχή, γεγονός που τους καθησυχάζει, οπότε είναι πιο δεκτικοί σε επαγγελματικές, κοινωνικές και σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις. Σταματούν να ανησυχούν συνεχώς για την εμφάνισή τους και την ελέγχουν λιγότερες φορές την ημέρα στον καθρέφτη».

Πράγματι, η αισθητική επέμβαση για τη διόρθωση του σχήματος ή/και του μεγέθους της μύτης μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πέσει θύματα bullying εξαιτίας αυτών. Όταν αλλάξουν την όψη τους αποκτώντας την επιθυμητή μύτη που ταιριάζει στο σχήμα προσώπου τους, όταν το αποτέλεσμα που βλέπουν στον καθρέφτη τους ικανοποιεί, το τραύμα του παρελθόντος δεν είναι πλέον ενοχλητικό.

Εξελιγμένη τεχνολογία

«Χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία οι ασθενείς μπορούν να δουν εκ των προτέρων σε τρισδιάστατη εικόνα το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η συνεννόηση μεταξύ ιατρού και ασθενούς για τις επιθυμίες αφενός του ασθενή, και τις ενδεδειγμένες λύσεις αφετέρου, προκειμένου να καταλήξουν στο καλύτερο αποτέλεσμα. Συνέπεια αυτού είναι το μειωμένο άγχος του ασθενή για την μελλοντική εικόνα του και η εξάλειψη των ασυνεννοησιών που οφείλονταν στις προφορικές περιγραφές. Κατά την προσομοίωση ο χειρουργός μπορεί να δείξει το αποτέλεσμα από δύο οπτικές γωνίες ταυτοχρόνως, το πριν και το μετά σε σύγκριση, το αποτέλεσμα συνδυασμού δύο ή και περισσότερων επεμβάσεων, καθώς και πολλά άλλα, ανάλογα με την περίπτωση», επισημαίνει ο Δρ. Μοιρέας.

Η μύτη αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό και είναι από τα πρώτα στα οποία συγκεντρώνουν την προσοχή τους οι άνθρωποι όταν κοιτάζουν ένα πρόσωπο. Όταν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος νοιώθει ανασφάλεια για το παρουσιαστικό του, ανησυχεί για την κρίση των άλλων. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει το μέγεθος, το σχήμα και την αναλογία της μύτης σχετικά με το υπόλοιπο πρόσωπο, το οποίο θα κάνει το σύνολό του πιο συμμετρικό και όμορφο. Συνέπεια αυτού είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άλλοι, που οδηγεί σταδιακά στην περαιτέρω ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Ανασφάλεια…

Δεν είναι, εξάλλου, λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που λόγω της ανασφάλειας που νοιώθουν για την εμφάνισή τους είναι πιο αναποφάσιστοι, πιο παθητικοί και λιγότερο διεκδικητικοί. Όσοι έχουν έρθει στη θέση αυτή γνωρίζουν ότι κάτι τόσο απλό όσο ένα πεταχτό κοκαλάκι στη ράχη της μύτης μπορεί να προκαλέσει τόσο σοβαρή ανασφάλεια που να ντρέπονται να εκφραστούν στο σχολείο, στη δουλειά, στις κοινωνικές τους σχέσεις, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανέλιξή τους στον επαγγελματικό χώρο, και η κατάκτηση αυτού που επιθυμούν, ποικιλοτρόπως. Μετά τη ρινοπλαστική, όμως, πολλοί ασθενείς αισθάνονται πιο σίγουροι να ακουστούν, να προβάλλουν τον εαυτό τους, να διεκδικήσουν, να πετύχουν.

«Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη σήμερα και συγχρόνως από τις πιο απαιτητικές. Η μύτη είναι ο πρωταγωνιστής και συχνά οι άνθρωποι επικεντρώνονται σ’ αυτή και χάνουν την ουσία, χάνουν τα χιλιάδες προτερήματα και τις αξίες που μπορεί να έχει ένα άτομο. Μια ρινοπλαστική μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση και να χαρίσει επιτυχίες σε κάθε τομέα της ζωής», καταλήγει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ