Η εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής (μείζονος) κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική μελέτη.
Ο κίνδυνος υπάρχει κατά την πρώτη πενταετία μετά την εκδήλωση της ακμής και αφορά περισσότερο τις γυναίκες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλ Βαλεράν του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας British Journal of Dermatology, ανέλυσαν σε βάθος 15ετίας στοιχεία για 134.400 άτομα με ακμή, στην πλειονότητά τους νέες γυναίκες.
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος μείζονος κατάθλιψης είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση της ακμής, όντας αυξημένος κατά 63% σε σχέση με όσους δεν έχουν ακμή.

Ψυχική διάθεση
Ο κίνδυνος μειώνεται σταδιακά από το δεύτερο (38%) έως το πέμπτο έτος (16%) μετά τη διάγνωση της ακμής και στη συνέχεια παύει να υπάρχει. Οι γυναίκες με ακμή, ιδίως οι παχύσαρκες, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη οι δερματολόγοι να παρακολουθούν τις αλλαγές στην ψυχική διάθεση των ασθενών τους με ακμή και να τους παραπέμπουν έγκαιρα σε ψυχίατρο, αν διαβλέπουν ενδείξεις κατάθλιψης.
«Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική σχέση ανάμεσα στις παθήσεις του δέρματος και στις ψυχικές νόσους. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι μεγαλύτερος κατά την περίοδο αμέσως μετά την εκδήλωση της ακμής για πρώτη φορά, είναι φανερό πόσο μεγάλη επίπτωση έχει το δέρμα στη συνολική ψυχική υγεία.
Για τους ασθενείς με ακμή, είναι κάτι παραπάνω από μια ατέλεια στο δέρμα και γι’ αυτό πρέπει να εκλαμβάνεται σοβαρά» τόνισε η Βαλεράν.