Τα τρόφιμα που μας δηλητηριάζουν -Σοκαριστικά στοιχεία από τον διεθνή Τύπο

«Τα τρόφιμα που μας δηλητηριάζουν» καταγγέλλει το γαλλικό περιοδικό 60 millions de consommateurs [«60 εκατομμύρια καταναλωτές»], γνωστό για τις αποκαλύψεις του στα θέματα διατροφής και υγιεινής.

Σε ένα τεύχος «αποκάλυψη» αποτυπώνονται οι τρόποι που μπορούν οι καταναλωτές να ενημερωθούν για κάθε μάρκα, που κρύβεται η ζάχαρη, το αλάτι, τα λιπαρά, το πρόσθετα, τα νιτρικά και τα κρυφά φυτοφάρμακα και που οι βιομηχανίες αποκρύπτουν.

Το εν λόγω περιοδικό, το οποίο εκδίδεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καταναλωτών (δημόσιο φορέα, ο οποίος υπόκειται στο Υπουργείο υγείας και κατανάλωσης, περνάει από κόσκινο 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και παραθέτει στοιχεία από επίσημες έρευνας υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αποκαλύπτει, έτσι, ότι η σκόνη σοκολάτα περιέχει περισσότερη ζάχαρη παρά σοκολάτα, ότι τα γιαούρτια περιέχουν απαγορευμένα πρόσθετα και ότι ο πρώτος ένοχος, η ζάχαρη, συνήθως αποκρύπτεται. Για παράδειγμα, σε ένα μπουκάλι κέτσαπ Heinz των 700 γραμμαρίων, βρίσκει κανείς 8 ντομάτες και 22 κομμάτια ζάχαρη! Δηλαδή σε κάθε κουταλιά κέτσαπ υπάρχει τόση ζάχαρη όσο και σε δύο πολύ γλυκά μπισκότα.

«Το 80% του αλατιού που καταναλώνουν οι Γάλλοι προέρχεται από τα έτοιμα και συσκευασμένα προϊόντα, ενώ το 70% της ζάχαρης προστίθεται στα προϊόντα και κρύβεται», αναφέρει το περιοδικό.

Η ανάγνωση του τεύχους είναι αγχωτική, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ, αλλά προσφέρει «όπλα και κλειδιά» στους καταναλωτές για να προσεγγίζουν τα τρόφιμα με σωστό τρόπο.

Στον τομέα των κρεατικών, το έγκριτο περιοδικό εξηγεί ότι σε μεγάλες δόσεις το κόκκινο κρέας ευνοεί την εμφάνιση καρκίνων, ειδικά καρκίνων του στήθους για τις γυναίκες. Συμβουλεύει, μάλιστα, να μην καταναλώνουμε πάνω από 500 γραμμάρια κόκκινο κρέας την εβδομάδα, ήτοι 70 γραμμάρια την ημέρα και να καταναλώνουν ακόμη λιγότερο οι γυναίκες άνω των 50 ετών.

Το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης τα κρυφά λιπαρά που υπάρχουν στα δημητριακά των παιδιών, τα οποία αποκαλεί «βόμβες λίπους», και ειδικά τις μάρκες Tresor της Kellogg’s και Extra Fruits της Kellogg’s, τις μπάρες δημητριακών, αλλά και τα έτοιμα πιάτα με λαχανικά κλπ.

Τα γιαούρτια

Η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται από τα γιαούρτια. Το περιοδικό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει ότι «οι καταναλωτές εξαπατώνται». Ενώ ο νόμος απαγορεύει την χρήστη πρόσθετων στα φρέσκα γιαούρτια, οι μεγάλες μάρκες τα χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά στα γιαούρτια με φρούτα: «Το μείγμα φρούτων χρησιμεύει σαν δούρειος ίππος για να καταστρατηγείται ο νόμος», γράφει.

Για τα φυτοφάρμακα, το περιοδικό συμβουλεύει να προτιμούμε τα βιολογικά προϊόντα, να καθαρίζουμε τα συμβατικά φρούτα και τα λαχανικά, να βουρτσίζουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα αγγούρια. «Ένα πέρασμα κάτω από το νερό δεν αρκεί», γράφει το περιοδικό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ