Συνεργασία AbbVie με Teneobio για νέα θεραπεία στο πολλαπλούν μυέλωμα

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε στρατηγική συνεργασία με την Teneobio, Inc και τη θυγατρική της TeneoOne προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Abbvie προκειμένου να αναπτύξει το ΤΝΒ-383Β, ένα ανοσοθεραπευτικό αντιγόνο ωρίμανσης Β-κυττάρων (BCMA), ως πιθανή θεραπεία στο πολλαπλό μυέλωμα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το αντιγόνο ωρίμανσης Β-κυττάρων (BCMA) έχει αναδειχθεί ως ελκυστικός στόχος για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος. Το ΤΝΒ-383Β είναι ένα διειδικό αντίσωμα που ταυτόχρονα στοχεύει στους δείκτες BCMA και CD3, αξιοποιώντας τη μοναδική anti-CD3 πλατφόρμα της Teneobio.

Μέσω του μηχανισμού διπλής στόχευσης, το TNB-383B έχει σχεδιαστεί για να προγραμματίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα με έκφραση BCMA. Η Teneobio αναμένεται να ξεκινήσει το κλινικό πρόγραμμα για το TNB-383B στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2019.

Ταχύτερα αποτελέσματα

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την AbbVie στην πρώτη κλινική δοκιμή του TNB-383B, ο οποίος στοχεύει στο BCMA, χρησιμοποιώντας τη μοναδική πλατφόρμα ανακατεύθυνσης των Τ-κυττάρων», όπως τονίζει ο κ. Roland Buelow, Διευθύνων Σύμβουλος της Teneobio, Inc. και της TeneoOne, Inc., υπογραμμίζοντας πως «Στηριζόμενοι στην επιστημονική πρόοδο και την εξέλιξη της ογκολογίας, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ταχύτερα στην ανάπτυξη του TNB-383B για ασθενείς που έχουν ανάγκη».

«Η ανάπτυξη καινοτόμων και στοχευμένων θεραπειών για ασθενείς με καρκίνο εξακολουθεί να αποτελεί βασική μας προτεραιότητα», όπως ο Mohit Trikha , Ph.D., αντιπρόεδρος και επικεφαλής της ανάπτυξης του τομέα ογκολογία της AbbVie. «Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας από τους συνηθέστερους αιματολογικούς καρκίνους. Η νέα προσέγγιση της Teneobio με την ανακατεύθυνση των κυττάρων Τ, με το TNB-383B, μας δίδει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας νέας θεραπευτικής επιλογής που δίδει ελπίδα σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα».

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η TeneoOne θα λάβει προκαταβολή 90 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του TNB-383B σε κλινική μελέτη Φάσης 1. Η AbbVie αποκτά τα αποκλειστικά δικαιώματα στην TeneoOne στην μετέπειτα παγκόσμια ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση του TNB-383B, εφόσον οι κλινικές μελέτες στεφθούν με επιτυχία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ