Αξίζει να δειςΣτο μικροσκόπιο το δηλητήριο των φιδιών για ανάπτυξη αντιβιοτικών

Στο μικροσκόπιο το δηλητήριο των φιδιών για ανάπτυξη αντιβιοτικών

- Advertisement -

Ένα συστατικό στο δηλητήριο του κροταλία το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αντιβιοτικών εντόπισαν ερευνητές του πανεπιστημίου Quennsland, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα σούπερ ανθεκτικά βακτήρια στα υπάρχοντα φάρμακα.
Σύμφωνα με δημοσίευση της επιθεώρησης Journal of Biological Chemistry το δηλητήριο θα δρα στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να προκαλεί ζημιές ή παρενέργειες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα πεπτίδιο με θετικό φορτίο (ενώ τα βακτήρια έχουν αρνητικό) γεγονός που του επιτρέπει να διαπεράσει τη μεμβράνη τους και τελικά να τα σκοτώσει.

Φαρμακευτικό οπλοστάσιο
Επειδή τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού δεν έχουν φορτίο δεν θα ενοχληθούν από την παρουσία του πεπτιδίου, δηλαδή του δηλητηρίου. Αυτό είναι παράδειγμα του πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράγματα που υπάρχουν φύση και φαινομενικά μοιάζουν εχθρικά προς εμάς προς όφελος μας και στην προκειμένη περίπτωση να προσθέσουμε ένα νέο εναλλακτικό όπλο στο φαρμακευτικό μας οπλοστάσιο», όπως αναφέρει η καθηγήτρια Σόνια Ενρίκες, επικεφαλής της μελέτης.
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα ερευνά τον κόσμο των δηλητηρίων της φύσης (δείτε εδώ σχετικά για το δηλητήριο του σκορπιού) και το πώς αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν προορισμό και από θανατηφόρα για τον άνθρωπο να του σώζουν την ζωή.
Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Venomtech πειραματίζεται με δηλητήρια από σκορπιούς και αράχνες με στόχο όπως και στην περίπτωση του δηλητηρίου του κροταλία την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν βακτήρια ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ